Ahmad Ghubari och hans familj tvingades flytta från skandalhuset Kinesiska muren när kommunala MKB tog över.

Bild: Anders Paulsson

Val 2022: Mångmiljonaffären gjorde familjen Ghubari hemlös: ”Det är för svårt att hitta bostad som nyanländ”

Familjen Ghubari tvingades betala svart för ett kontrakt i ökända Kinesiska muren i Malmö. Men när det kommunala bostadsbolaget MKB köpte huset slängdes fyrabarnsfamiljen ändå ut. De har sökt hundratals lägenheter men varit för fattiga för att godkännas som hyresgäster.

Ahmad Ghubari, hans föräldrar och tre småsyskon betalade svart för ett hyreskontrakt i skandalhuset Kinesiska muren i Malmö. Annars hade de blivit hemlösa. När det kommunala bostadsbolaget MKB tog över fastigheten för snart ett år sedan, efter en mångmiljonaffär, slängdes familjen ut. Deras kontrakt var inte giltigt.

Men det var inte första gången de tvingades flytta.

Hem & Hyra har följt fyrabarnsfamiljens kamp för att få ett förstahandskontrakt.

Familjen har flyttat fem gånger sedan de kom till Sverige från krigets Syrien för fyra år sedan. Nu har de till slut fått ett kontrakt hos en privat hyresvärd på Rosengård. Men först efter en lång kamp. De har under åren sökt hundratals lägenheter och stått först i kön för flera, men inte blivit godkända. De har varit för fattiga eller haft fel sorts anställning.

I Hem & Hyras serie av valfilmer efterlyser äldste sonen Ahmad Ghubari enklare regler och lägre krav för den som är ny i landet.

TV. Ahmads familj tvingades betala svart för kontraktet – slängdes ut från skandalhuset

 

”För att jag som invandrare ska trivas i samhället behöver jag känna mig trygg”

Ahmad Ghubari

Det var faktiskt jättestressigt och jobbigt för oss, alltså hela familjen. Vi visste inte hur vi skulle lösa problemet med att hitta lägenhet på så kort tid. Det har påverkat oss jättenegativt.”

Vad önskar du att politikerna skulle göra åt det här?

”För min del tycker jag att fastighetsägarna i Skåne eller i Malmö har jättekomplicerade krav när det kommer till inkomst och a-kassa och andra krav. Jag tycker att politikerna ska lägga fokus på det för kraven är inte alls anpassade efter invandrare som nyligen flyttat till Sverige. För att jag som invandrare ska trivas i samhället behöver jag känna mig trygg. Jag behöver vara säker på att här är min lägenhet och här kommer jag att bo. Här kommer jag att ha min skola nära.”

Ahmed Ghubari slängdes ut från Kinesiska muren i Malmö när allmännyttiga MKB köpte huset.

Bild: Anders Paulsson

Ahmad Ghubari.