Maria Heyman betalade kraftig överhyra i två år för en sliten trea i Göteborg.

Bild: AnnaKarin Löwendahl

Val 2022: Studenten Maria tvingades betala kraftig överhyra i två år: ”Ingen vill bo så”

I två år betalade studenten Maria Heyman och hennes sambo kraftig överhyra för sitt svarta andrahandskontrakt. 11 000 i månaden, för ett boende som egentligen skulle kosta 6 000. Ockerhyran gick till att bekosta uthyrarens eget dyra andrahandsboende på annan ort.

Maria Heyman, 28, ger ett lågmält och vänligt intryck. Men när hon berättar om ockerhyran som hon och sambon Markus Rötz uppdagade i Göteborg förra året blir kinderna skära och rösten skarp.

– Det känns som att man har blivit lurad, och bestulen. Det känns väldigt konstigt, och orättvist. Man kan inte riktigt fatta att någon kan ta så mycket mer.

I nära två år swishade paret 11 000 i månaden för en sliten andrahandstrea i förorten Kortedala. Fem tusenlappar för mycket, skulle det visa sig – varje månad.

Maria Heyman vet numera att deras pengar omedelbart cirkulerade vidare i det svarta bostadssystemet: den avslöjade förstahandshyresgästen använde dem för att själv betala ockerhyra för en andrahandslägenhet i Stockholm.

Det är så det funkar, konstaterar Maria.

– Alltså, de flesta av mina kompisar har bott i andra hand. Det är jättevanligt att man tar överhyra. Kanske inte alltid det dubbla som i vårt fall, men man slänger på ett par tusenlappar. Men ingen har anmält eller gjort någonting åt det.

Maria Heyman vände sig till hyresnämnden när hon och Markus flyttat ut. Nu har de nått en förlikning där förstahandshyresgästen ska betala tillbaka 98 000 kronor.

Även om paret inte får igen allt de lagt ut har de ändå haft mer tur än många andra andrahandshyresgäster. Maria har svårt att förstå varför bostadsmarknaden måste se ut så här.

– Bor man i andra hand är det väldigt osäkert, speciellt när det är svart. Det är det jätteofta. Och det gör väldigt stor skillnad på resten av livet.

Maria Heymans berättelse ingår i Hem & Hyras serie av valfilmer, där hyresgäster berättar om sina erfarenheter av dagens bostadsmarknad.

TV. Studenten Maria betalade kraftig överhyra i två år

Hör hennes krav på politikerna

Det är antingen att bo så eller att bo på gatan eller bo på någons soffa.

Maria Heyman

Och vi fick sen reda på av en granne att vi betalade ungefär dubbelt så mycket i hyra som vi borde ha. Vi betalade fem tusen i överhyra. Och då kände vi oss väldigt lurade, och arga, och ganska chockade, och bestulna.

Vad önskar du att politikerna skulle göra åt det här?

Anledningen till att så många bor andra hand, och svart, och betalar ockerhyror är ju för att man inte har något annat val. Det är ingen som vill bo så. Det är antingen att bo så eller att bo på gatan eller bo på någons soffa.

Och jag skulle vilja att politikerna bygger mer bostäder med rimlig hyra. Så att man inte behöver bo så här.

Maria Heyman krävde tillbaka 98 000 kronor i överhyra. Nu bor hon och sambon i en ny lägenhet med eget förstahandskontrakt.

Bild: AnnaKarin Löwendahl

Maria Heyman i sin nya lägenhet där hon och sambon har förstahandskontrakt.