Annons

Egen potatis på balkongen – så kommer du i gång med odlingen

Tips & Råd ​Du behöver ingen trädgård för att fixa en fin potatisskörd. Knölarna frodas bra på balkongen också. Och sätter du nu har du potatisen fixad lagom till midsommar.
Det är varken svårt eller dyrt och det enda du behöver är egentligen en ”hink och spade”. Och några sättpotatisar såklart.
 
Är du riktigt sugen och otålig kan du förgro potatisen, då är de färdiga att skala inom bara ett par veckor.
 
Gör så här:
1. Lägg sättpotatisen i en trälåda eller äggkartong. Låt dem stå ljust, inte i direkt solljus, och svalt cirka 8-15 grader.
Bry dig inte om ifall de blir gröna, det är inte sättpotatisen som ska ätas.  Snart tittar de första gröna skotten fram och när de är ungefär en halv centimeter långa är det dags att plantera ut dem. Bäst är att använda rejäla dränerade krukor eller hinkar på 10 liter. De ska inte släppa igenom ljus. 
 
2. Häll i cirka tio centimeter med trädgårdsjord. Ifall du vill kan du blanda ner lite grönsaksgödsel, cirka två matskedar per kruka.  Ett par små eller en stor potatis i varje är lagom. Fyll med jord så att potatisen täcks över med fem till åtta centimeter. Jorden ska hålla minst åtta plusgrader. 
 
3. Vattna försiktigt. Hinkarna ska helst stå soligt och varmt och ta in dem över natten. 
 
4. Fyll på med mer jord varefter plantorna växer tills kärlet är fullt. Jorden får inte torka ut. 
 
5. Beroende på om man förgrott eller inte brukar det ta från några veckor till cirka två månader innan man får njuta av sin egen färskpotatis, men ju varmare kärlet står desto tidigare kan man skörda. Men inte varmare än 30 grader.
 
6. När plantan blivit ungefär 25 centimeter är det dags att känna efter hur stora potatisarna blivit. Stoppa ner handen i jorden och gräv lite försiktigt, plantan tar ingen skada av det.
 
7. Ifall man vill att knölen ska få ett tjockare skal som tål lagring kan man skära bort blasten ett par veckor innan man skördar. En god potatisskörd ska kunna ge 8-10 gånger tillbaka.
 

Annons
Fakta: Tidiga potatissorter

Early Puritan är vit och något mjölig. Blomfärgen vit. God men låg avkastning och mottaglig för en hel del potatissjukdomar.
Maria är gul och fast. Blomfärgen är vit. Ganska hög avkastning vid tidig skörd, men rätt så mottaglig för sjukdomar, dock immun mot potatiskräfta.
Hamlet en ny tidig sort som är gul och fast. Blomfärgen är vit. Bra skörd och motståndskraftig mot sjukdomar.
Maries Bard är något gul och fast. Blomfärgen är vit. Hög avkastning och ganska motståndskraftig.
Minerva är vit och fast. En av de mest omtyckta sorterna. Blomfärgen vit. Hög, tidig avkastning och mycket härdad.
Rocket är vit och fast. Blomfärgen svagt rödviolett. Ger ofta stora knölar och är ganska motståndskraftig mot de flesta sjukdomar. 
Silla är en tidig sort som är fast och något gul. Blomfärgen är vit och sorten motståndskraftig.
Solist en ny tidig sort som är gul och något mjölig. Blomfärgen är vit. Motståndskraftig mot sjukdomar.
Sprint är en ny gul och lite mjölig färskpotatis på stark frammarsch. Ger hög avkastning och är mycket resistent mot sjukdomar.
Swift är vit och fast. Blomfärgen vit. Den tidigaste sorten av dem alla med en bra avkastning med jämnstora knölar. Motståndskraftig, men inte kräftimmun.

Källor: alltompotatis.se och smartstep.se

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.