HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

P-plats får vara hur dyr som helst

Tips & Råd 51 procent av hyresgästerna har bil, och de flesta betalar under 250 kronor i månaden för sin parkering. Men värden har rätt att sätta precis vilket pris han vill.

Månadskostnaden för din lägenhet är resultatet av en förhandling mellan din värd och Hyresgästföreningen. Så är inte fallet för hyran av parkeringsplatser i bostadsområdet. Villkoren styrs av arrendelagstiftningen – inte hyreslagen – och priset för att parkera kan fastighetsägarna bestämma precis hur de själva vill.

De har också rätt att säga upp avtalet, eftersom hyran av en parkering inte omfattas av något besittningsskydd som det du har på din bostad.

Läs ocksåInför döden: Det här ska hyresgäster tänka på

Det lösa regelverket förklarar varför parkeringshyrorna varierar så mycket. Hos Stockholmshem kostar det mellan 930 och 1 050 kronor per månad för en enkel p-plats i innerstaden, medan man i Västerbotten kan få plats i ett varmgarage för en tredjedel av priset.

En p-ficka under öppen himmel är på många håll relativt billig eller så ingår den i hyran.

Majoriteten av Sveriges hyresgäster betalar under 250 kronor i månaden för att parkera, visar en undersökning som opinionsinstitutet Skop utfört på Hem & Hyras begäran.

Läs ocksåSå skapar du ett extra rum i hyresrätten

Men bor man i en tätort får man räkna med att det blir dyrare. En dryg tredjedel av hyresgästerna i landets storstäder tvingas punga ut med 401 kronor eller mer för att ha någonstans att ställa bilen, att jämföra med var tionde person i övriga landet.

I slutändan är det dock efterfrågan och inte geografi som avgör. Är de boende beredda att betala dyrt lär det avspeglas i parkeringspriset. Evert Larsson, 81, betalar 533 kronor i månaden för en ruta på parkeringsplatsen nära lägenheten i Ystad.

Det är mer än dubbelt så mycket som han betalade för samma plats 15 år tidigare och på tok för dyrt, tycker han.

Läs också7 tips när du anlitar hantverkare som hyresgäst

– Det hade varit en annan sak om det rörde sig om Stockholm. Men det här är ju Ystad. För en pensionär utan möjlighet att påverka sin inkomst blir det mycket pengar.

Hans värd Jimmy Larsson, förvaltningschef på Brogripen syd, konstaterar att det är betalningsviljan som styr priset, och att alla platser för närvarande är uthyrda.

– Hyran beror på läget och om det är en öppen parkering, vanligt garage eller varmgarage. Mellan tummen och pekfingret har vi parkering från 350 kronor upp till tusenlappen.

I Evert Larssons fall har smällen blivit extra hård på grund av Skatteverkets momsregler. Då parkeringen inte längre anses höra till hans bostadshus måste han från och med i år betala 25 procent i skatt på hyran.

– Om man hyr som utomstående, det vill säga inte i anslutning till fastigheten, blir man momspliktig, säger Jimmy Larsson.

Av förklarliga skäl är det vanligare att vara bilägare på mindre orter än i storstäder. En som fattat beslut i frågan är 21-åriga Rebecka Svensson från Borås. När hon i vintras tog körkort och köpte en bil öppnades helt nya möjligheter.

Hon betalar strax under 300 kronor i månaden för parkering, och då ingår bland annat eluttag för motorvärmare.

– Jag tycker att priset är helt okej.

Fakta: Fler män som kör

Totalt har 51 procent av landets hyresgäster bil. 
65 procent av männen rattar ett eget fordon.
40 procent av kvinnorna rattar ett eget fordon.

Källa: Hem & Hyra/Skop

Fakta: Så mycket kostar p-platsen/garaget

250 kronor eller mindre: 25 procent
251 till 400 kroonor: 22 procent
401 kronor eller mer: 21 procent
Betalar inget alls/ingår i boende: 32 procent

Källa: Hem & Hyra/Skop

Fakta: Frågor och svar om parkering

F: Går det att få parkeringsavgiften prövad?S: Inte i hyresnämnden. Om du inte betalar hamnar ärendet hos Kronofogden eller tingsrätten.

F: Betalar man för parkering även om man inte har bil?S: Om bilplatsen ingår i hyresavtalet. Har man ingen bil kan man begära villkorsändring. Om hyresvärden inte går med på att ta bort p-platsen ur avtalet kan man vända sig till hyresnämnden. Diskutera med en jurist först!

F: Hur lång är uppsägningstiden, om man inte vill ha sin p-plats kvar?S: Den brukar vara kopplad till lägenhetens hyresavtal och då är det tre månader. Det framgår av kontraktet. Hyr man separat p-plats kan man avtala om uppsägningstid, har man inte gjort det gäller sex månader.

F: Kan man hyra ut sin p-plats?S: Ja, men för att hyra ut p-platsen i andra hand krävs hyresvärdens tillstånd, och du får inte ta mer betalt än du själv betalar.

Källa: Susanna Skogsberg, förbundsjurist Hyresgästföreningen

Läs också Så lätt fixar du stoppet i avloppet Så lurar du tjuven på dina värdesaker
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.