Annons

Parkeringsplats får vara hur dyr som helst

Tips & Råd Det råder stora skillnader i hyror mellan parkeringsplatser i Mellansverige. Värden har rätt att sätta precis vilket pris han vill. Hyresgästens rättigheter är svaga. Varför är det så? Hem & Hyra reder ut.
P-hyrorna skiljer i Skärblacka.
Foto: Jenny Knutsson
Så mycket skiljer p-hyrorna på bara hundra meter hos Hyresbostäder i Skärblacka.

Parkeringsplatser får vara hur dyra som helst. Rena vilda västern råder i prissättningen. Mellan den billigaste parkeringsrutan och den dyraste garageplatsen hos exempelvis det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder skiljer det 2 118 kronor, visar Hem & Hyras undersökning av p-hyrorna i Mellansverige. Hos kommunala Uppsalahem är skillnaden drygt 1 900 kronor och hos Willhem i Borås 631 kronor.

Hyreslagen gäller inte för parkeringsplatser

Månadshyran för din lägenhet är resultatet av en förhandling mellan din värd och Hyresgästföreningen. Så är inte fallet för hyran av parkeringsplatser i bostadsområdet. Här gäller inte hyreslagens regler om hyressättning. Priset för att parkera kan fastighetsägarna bestämma precis hur de själva vill. Det går att överklaga en hög parkeringshyra, men då hamnar ärendet inte hos hyresnämnden utan hos Kronofogden eller tingsrätten. Och chanserna för hyresgästen att få rätt är små.

– Om det skulle vara fråga om överdrivet ocker kan man angripa det med ogiltighetsreglerna i den allmänna avtalslagen. Men det ska ganska mycket till för att det ska kunna ske, utrymmet dit är ganska stort, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningens region Mitt.

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg i region Mitt.  Foto: Lena Mattsson.
Lätt att bli av med p-platsen om man klagar

Hyresvärden har också rätt att säga upp avtalet, eftersom hyran av en parkering inte omfattas av något besittningsskydd som det du har på din bostad.

– Om man vägrar en höjning av p-platshyran kan man bli uppsagd och hyresvärden hyr i stället ut den till någon annan. Man är mycket i händerna på hyresvärden, säger Marcus Kjellin. Det lösa regelverket förklarar varför parkeringshyrorna varierar så mycket. En p-ficka under öppen himmel är på många håll relativt billig eller så ingår den i hyran. Medan hyran för en plats i varmgarage kan landa på nära 2000 kronor i månaden.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Parkeringshyror fick kritik

Ett exempel på när parkeringshyror lett till stora protester finns i Gävle. Det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna införde avgifter för sina boende- och besöksparkeringar med start våren 2021. Innan dess var det gratis att parkera. Beslutet har väckt kraftig kritik bland hyresgästerna.

Susanne Adman bor hos Gavlegårdarna på Sörby och hittills har parkeringsplatsen ingått i hyran. Men nu har hon och hennes grannar fått ett brev hem i brevlådan där Gavlegårdarna informerar om att hyran kommer att sänkas med 98 kronor i månaden, det vill säga den beräknade kostnaden för parkeringsplatsen. Om man vill behålla sin p-plats även i fortsättningen kostar det däremot 350 kronor i månaden. Susanne Adman har svårt att förstå hur ekvationen går ihop. Men hon ser inget annat val än att tacka ja till erbjudandet.

Susanne Adman, hyresgäst hos Gavlegårdarna.

– Jag behöver ju min parkeringsplats. Alternativet är att köpa ett parkeringstillstånd för 200 kronor i månaden. Då får man stå på gatan men är inte garanterad en plats. Och det är inte ens säkert att man kan parkera nära där man bor, och man vill ju gärna ha uppsikt över bilen, säger Susanne Adman.

Gavlegårdarnas motivering till att införa parkeringsavgifter är att bolaget behöver ökade intäkter för att ha råd med fastighetsunderhåll. De senaste årens hyreshöjningar räcker inte till för det, enligt bolaget.

Annons

Marcus Kjellin tror inte att det är den enda förklaringen. Han tror att Gavlegårdarna och andra bostadsföretag skulle ta betalt för parkeringsplatserna ändå, oavsett hur det gått i hyresförhandlingarna.

– De gör det för att systemet ser ut så, det är så det funkar med marknadshyra, säger han.

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma
Fakta: Fler män som äger bil

År 2020 fanns det lite drygt 4,9 miljoner bilar registrerade i Sverige. Av dem ägdes 2,5 miljoner av män och 1,4 miljoner av kvinnor.

Källa: SCB

Fakta: Frågor och svar om parkering

Fråga: Går det att få parkeringsavgiften prövad?
Svar: Inte i hyresnämnden. Om du inte betalar hamnar ärendet hos Kronofogden eller tingsrätten.

Fråga: Betalar man för parkering även om man inte har bil?
Svar: Om bilplatsen ingår i hyresavtalet. Har man ingen bil kan man begära villkorsändring. Om hyresvärden inte går med på att ta bort p-platsen ur avtalet kan man vända sig till hyresnämnden. Diskutera med en jurist först!

Fråga: Hur lång är uppsägningstiden, om man inte vill ha sin p-plats kvar?
Svar: Den brukar vara kopplad till lägenhetens hyresavtal och då är det tre månader. Det framgår av kontraktet. Hyr man separat p-plats kan man avtala om uppsägningstid, har man inte gjort det gäller sex månader.

Fråga: Kan man hyra ut sin p-plats?
Svar: Ja, men för att hyra ut p-platsen i andra hand krävs hyresvärdens tillstånd, och du får inte ta mer betalt än du själv betalar.

Källa: Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen Hyresgästföreningen

 

 

Läs också Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem Fixa rätt ljus hemma – för att avlasta ögonen och må bättre
Länkar Svårt vinna över lapplisan Alla betalar – även du som aldrig parkerar

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.