HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Överhyra – så får du tillbaka pengarna om du betalat för mycket

Tips & Råd ​Det lönar sig att anmäla överhyra. Hem & Hyras granskning visar att andrahandshyresgäster har fått tillbaka i genomsnitt 17 000 kronor var av ockerhyror.
Foto: Pixabay/montage

Den som tar ut en hög andrahandshyra riskerar att hyresgästen vänder sig till hyresnämnden och begär återbetalning för överhyra. Mellan 2008 och 2009 fattade landets hyresnämnder beslut i 101 sådana fall. Hem & Hyra har gått igenom besluten och de visar bland annat:

 • Alla utom fem fick pengar tillbaka, som mest 277 000 kronor.
 • Uthyrarna hade i genomsnitt tagit ut 41 procent mer än skälig hyra. Värst var den som tredubblade sin hyra.
 • Totalt fick uthyrarna betala tillbaka 1,7 miljoner kronor till sina andrahandshyresgäster för överhyra.

I själva verket är återbetalningen betydligt större än så, eftersom minst hälften av fallen i hyresnämnden avgörs genom förlikning.

Hem & Hyra har granskat de 47 förlikningar som protokollfördes under första halvåret 2009. Det visar sig att andrahandshyresgästen generellt fick tillbaka mindre pengar än när hyresnämnden beslutade om skälig hyra.

Håkan Julius, hyresråd vid hyresnämnden i Stockholm, tycker att det ligger i sakens natur.

– Det är ju en kompromiss. Andrahandshyresgästen kanske förlorar på en förlikning rent ekonomiskt, men man har ju ändå gått med på hyran från början och det är inte alltid man vill driva saken till sin spets.

Läs ocksåPensionär? Så här gör du för att söka bostadstillägg

De enklaste fallen av överhyra att avgöra är när en hyresrätt hyrs ut omöblerad. Då får man inte lägga på ett öre extra på hyran. Svårare är det när parterna är oense om exempelvis möbleringen.

– Grunden är att man hyr ut omöblerat. Den som påstår att det var möblerat måste visa det, gärna med en inventarie-förteckning. Sedan avgörs värdet av möbleringen från fall till fall, säger Håkan Julius.

Fakta: Gör så här om du betalt för mycket i hyra
 • Om du misstänker att hyran är för hög, kolla med värden. Gäller det en bostadsrätt finns en beräkningsmodell att följa. Beakta att du inte har någon besittningsrätt när du hyr en bostadsrätt i andra hand och riskerar att bli uppsagd om du vill ha hyran sänkt.
 • Om din andrahandshyra är för hög – kontakta Hyresgästföreningen. Den som inte är medlem får själv vända sig till hyresnämnden.
 • Det viktigt att du har dokumentation. Se till att ha ett skriftligt hyresavtal, inventarielista och foton.
 • Spara kvitton eller kontoutdrag. Betala inget kontant utan att få kvitto.
 • När du flyttar ut, se till att få papper på när uthyrningen upphörde och att ni har slutbesiktigat lägenheten.
 • Om du har rätt till återbetalning men inte får pengarna – vänd dig till Kronofogden.
Fakta: Allt du behöver veta om andrahandsuthyrning

Fakta: 5 myter om att hyra ut i andra hand
 • Den som hyr ut en bostadsrätt får ta ut sina kostnader för den. Delvis sant! Den skäliga hyran bestäms av lägenhetens marknadsvärde plus en avkastningsränta på ca 2 procent över riksbankens ränta. Utöver det får du ta betalt för kostnader som el, internet etc.
 • Det är riskfritt att ta ut överhyra om du hyr ut till företag. Falskt! Företag har samma rätt som privatpersoner att begära återbetalning.
 • När jag har hyrt i andra hand i två år får jag ta över hyreskontraktet. Falskt! Du får besittningsrätt gentemot förstahandshyresgästen som inte kan byta ut dig hur som helst. Däremot har du ingen rätt att ta över kontraktet.
 • Den som hyr i andra hand kan bli utkastad när som helst. Falskt! Om du har ett tidsbegränsat kontrakt har du rätt att bo kvar tiden ut.
 • Jag kan få tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden. Falskt! Sedan 2009 kan du bara få tillbaka för ett år från den dag du ansökte om återbetalning.
Läs också Här är landets dyraste hyresrätter Så dyrt är det att hyra bostadsrätt Renovering – så mycket höjs hyran Få koll på kon­traktet in­nan du skriver på!

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.