Annons

Överhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycket

Tips & Råd Skyhög hyra i andra hand är inte ovanligt. Men den som betalat ockerhyra kan kräva pengar tillbaka – så här gör du.
Så mycket pengar har du rätt att få tillbaka om du betalat överhyra i andrahand
Foto: Gry Ellebjerg och Getty Images

Att hyresgäster i andra hand betalar dubbelt så mycket som skälig hyra är inte ovanligt. Men den som tvingats betala för hög andrahandshyra kan begära pengar tillbaka.

Det gäller även för den som hyrt av ett mellanhandsföretag, hyrt svart eller varit inneboende i en hyresrätt. Den som hyrt ett rum i en trea ska till exempel betala hyra för den del som rummet utgör av hela lägenheten plus en del av det utrymme som används tillsammans med förstahandshyresgästen. Har hyran varit högre än så kan man kräva tillbaka överhyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Så mycket kan du få tillbaka vid överhyra

En granskning som Hem & Hyra har gjort visar att under fem år, från 2016 till 2020, avgjorde landets åtta hyresnämnder 1 300 ärenden om återbetalning av hyra.

Endast i 38 fall har hyresgäster fått avslag på sin begäran.

Av de 1300 ärendena har 315 hyresgäster fått rätt. Ytterligare 369 hyresgäster har nått en förlikning med sin hyresvärd, vilket oftast innebär någon form av återbetalning.

Läs ocksåFick tillbaka överhyra för bostadsrätt

En stor del av ärendena, 502 av 1 300, har skrivits av innan de hunnit prövas. Då har den sökande själv valt att dra tillbaka sin ansökan, vilket kan handla om att parterna har gjort upp i godo.

Som mest har en hyresgäst fått tillbaka över 200 000 kronor.

Notera att reglerna är annorlunda beroende på om du hyrt en hyresrätt eller bostadsrätt i andra hand. Om det är en bostadsrätt är förutsättningarna att få tillbaka överhyra betydligt sämre (se nedan).

Så gör du för att få tillbaka pengar

Följ vår checklista och se till att få tillbaka det som du betalat för mycket i andrahandshyra.

Kontakta värden 

Annons

Den som misstänker att hyran är för hög kan kontakta hyresvärden för att få reda på vilken hyra som gäller. Hyr du i andrahand ska hyran i princip motsvara förstahandshyran.

Läs ocksåDaniel betalade skyhög hyra – får tillbaka 64.000 från lägenhetshotellföretag

Är lägenheten möblerad tillåts ett påslag på hyran i första hand på cirka 10-15 procent. Dessutom kan andrahandshyresgästen få betala för el, bredband och liknande.

Vänd dig till Hyresgästföreningen eller direkt till hyresnämnden 

Den som är medlem kan vända sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp och därefter med att gå vidare med ärendet till hyresnämnden. Den som inte är medlem kan själv vända sig till hyresnämnden och skicka in en ansökan om återbetalning.

Skicka in dokumentation 

Se till att skicka in dokument som stärker ditt ärende – hyresavtal, uppgifter om förstahandshyran, uppgift på vad som ingått i hyran, inventarielista och foton, kvitton eller kontoutdrag som visar vad du betalat i hyra och uppgift om när andrahandsuthyrningen upphörde.

Lätt att få tillbaka överhyra. En hand plockar en 500-kronorssedel från en annan hand som håller en sedelbunt.

Ansök senast tre månader efter utflytt 

Ansökan om återbetalning eller sänkt hyra kan du göra när du fortfarande hyr. Du kan också ansöka om återbetalning när du flyttat. Ansökan om återbetalning ska då ske senast tre månader efter utflyttning.

Annons

Hyresnämnden kan besluta om sänkt hyra och även återbetalning av hyror upp till två år tillbaka i tiden vid oskälig hyra, räknat från tidpunkten då ansökan skickades in till hyresnämnden. Det gäller när det är en hyresrätt som hyrts ut i andra hand.

Andra regler för bostadsrätt 

Det är andra regler om du hyr en bostadsrätt i andra hand. Då är det privatuthyrningslagen som styr i stället för hyreslagen.

Bostadsrättsinnehavaren får ta ut en andrahandshyra som motsvarar både driftskostnad, som el, vatten, bredband, avgift till bostadsrättsföreningen, och en uppskattad kapitalkostnad för lägenheten. Kapitalkostnaden beräknas som en skälig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Avkastningsräntan får ligga på max ett par procent över Riksbankens referensränta.

Den som hyrt en privatbostad kan inte få tillbaka överhyra i efterhand utan bara få sänkt hyra för tiden som är kvar.

Tänk på att du inte har någon besittningsrätt när du hyr en bostadsrätt i andra hand och riskerar att bli uppsagd om du vill ha hyran sänkt.

Om en person har två bostadsrätter är det bara för den lägenhet som hyrs ut först som man får ta ut hyra enligt privatuthyrningslagen. Har man tre eller fler lägenheter som hyrs ut gäller hyreslagen för allihop, eftersom det då räknas som näringsverksamhet. Privatuthyrningslagen gäller inte heller om det är ett företag som äger bostadsrätten.

  • Inte bara privatpersoner utan även företag har rätt att begära återbetalning av överhyra.
  • Om du har rätt till återbetalning men inte får pengarna – vänd dig till Kronofogden. 

Fakta: 4 myter om att hyra ut i andra hand
  • Den som hyr ut en bostadsrätt får ta ut sina kostnader för den. Delvis sant! Den skäliga hyran bestäms av lägenhetens marknadsvärde plus en avkastningsränta på ca 2 procent över riksbankens ränta. Utöver det får du ta betalt för kostnader som el, internet etc.
  • Det är riskfritt att ta ut överhyra om du hyr ut till företag. Falskt! Företag har samma rätt som privatpersoner att begära återbetalning.
  • När jag har hyrt i andra hand i två år får jag ta över hyreskontraktet. Falskt! Du får besittningsrätt gentemot förstahandshyresgästen som inte kan byta ut dig hur som helst. Däremot har du ingen rätt att ta över kontraktet.
  • Den som hyr i andra hand kan bli utkastad när som helst. Falskt! Om du har ett tidsbegränsat kontrakt har du rätt att bo kvar tiden ut.
Fakta: Andrahandshyresgäst fick tillbaka 64 000

En hyresgäst betalade 11 500 kronor i andra hand för 1,5 rum och kök på 45 kvadrat på Södermalm. Det gällde en omöblerad lägenhet där varken internet eller el ingick i hyran. Mannen tog hjälp av Hyresgästföreningen och vände sig till hyresnämnden för att kräva tillbaka pengar efter att ha betalat överhyra. Förstahandshyran för en likvärdig lägenhet i huset som förhandlats med Hyresgästföreningen låg på mellan 6 800 och 6 940 kronor. Det visade sig att mannen hade betalat mer än 4 500 kronor för mycket varje månad, under nästan tre år. Enligt beslut från Hyresnämnden i Stockholm fick andrahandshyresgästen tillbaka nästan 64 000 kronor.

Läs också Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" När pengarna inte räcker – så gör du med hyran Undvik att bli lurad – detta får inte stå i hyreskontraktet

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.