Annons

Tillval – se upp för värdens lockpriser

Tips & Råd ​Var fjärde hyresgäst har gjort ett tillval av sin hyresvärd, enligt Hem & Hyras undersökning. Det kan vara diskmaskiner, tvättmaskiner och annat som installeras i lägenheten mot en extra kostnad som läggs på hyran. Men det som verkar vara en bra affär kan i slutändan vara en ekonomisk katastrof.
Tvättstugan
Efter tio år kan priset för en diskmaskin ha stigit till över 20 000 kronor, visar Hem & Hyras granskning av ett tjugotal bostadsbolag i landet.
 
Systemen ser olika ut bland hyresvärdarna. Hos en del får du ta med dig utrustningen när du flyttar, på andra håll tillhör den lägenheten och går vidare till nästa hyresgäst. Det trots att du betalat för den under alla år du bott i lägenheten.
 
Och det rör sig om stora summor som hyresgästerna betalar för tillvalen, troligtvis hundratals miljoner kronor varje år. Bara hyresvärden Svenska Bostäder i Stockholm hade år 2008 intäkter på 68 miljoner kronor som kom från hyresgästernas tillval.
 
Linköpingsvärden Stångåstaden erbjuder sina hyresgäster en tvättmaskin av modell Cylinda DM 560 för 176 kronor i månaden. Summan bakas in i hyran och efter tio år har diskmaskinen kostat dig osannolika 21 120 kronor. Och då får du inte ens ta den med dig när du flyttar.
Köper du samma maskin i en affär på nätet kan du få den för 7 400 kronor. Då tillkommer en installationskostnad på 495 kronor men det är ändå betydligt billigare än att ta del av Stångåstadens ”erbjudande”.
 
– Du köper inte en diskmaskin av oss, utan den höjer standarden på lägenheten och leder därför till högre hyra. Dessutom får du service och underhåll om något skulle gå sönder, säger Mikael Carlsson på Stångåstaden.
Men för 21 000 kronor kan jag ju köpa tre vanliga diskmaskiner?
– Återigen, du köper inte en maskin av oss, utan den höjer standarden på lägenheten.

Annons
Fakta: Så funkar tillval:

 

Du kan köpa/hyra alltifrån disk- och tvättmaskiner till inglasade balkonger och bredbandsuttag. I allmänhet finns det tre olika system:

Kostnaden för tillvalet blir permanent och bakas in i hyran. Utrustningen tillhör hyresvärden.
Kostnaden för tillvalet betalas under ett visst antal år, kombinerat med en kontantinsats. Utrustningen tillhör värden.
Kostnaden för tillvalet betalas av under ett antal år eller som en klumpsumma av hyresgästen. Utrustningen tillhör därefter hyresgästen.

I samtliga fall ansvarar värden för service och eventuella reparationen.

Så får du råd att köpa kontant:
Ordna en automatisk överföring varje månad från ditt lönekonto till en trygg räntefond med låg avgift eller till ett räntekonto.
För kassabok över alla utgifter och se vad du kan dra in på. Det är ofta de små utgifterna som är boven i dramat. En latte varje dag under ett år kostar 11 000 kronor.
Fundera över vilka kostnader som är nödvändiga och vilka du kan vara utan.
Ta med dig matlåda till jobbet. Du kan spara 12 000 kronor om året, enligt Konsumentverkets beräkningar.
Om du har möjlighet, åk kollektivt. Bensinpriset är uppe på rekordnivåer och varje gång du väljer bussen framför bilen sparar du pengar.

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Se om din värd är en av 2017 års sämsta Så slipper du betalningsanmärkningar Så mycket tjänar din bostads-vd Se om din värd belönar trogna hyresgäster Så mycket satsar din värd på underhåll

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.