Annons

Vilda blommor – så får du en vacker bukett

Tips & Råd En bukett på bordet och hela dukningen får sig ett lyft! De vackraste buketterna är vilda.​

Försommaren är den tid då det finns allra mest blommor i naturen. Tack vare den svenska allemansrätten får du lov att plocka dem nästan var som helst. Undvik dock trädgårdar och planteringar gjorda av kommuner, fastighetsbolag
och liknande.

Fridlysta växter som blåsippor och orkidéer får man inte heller plocka. Smörblommor, vallmo, baldersbrå, johannesört, lupiner, rölleka och blåklockor hör till de mest uppskattade fynden.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men också växter som ibland kallas ogräs kan platsa, till exempel hundkex, vildmorot, mjölkört (rallarros), renfana och kirskål. Glöm inte bort gräsen.

Tågens raka strån, som är ihåliga om man tittar efter, ger en stram och stilig bukett medan svingel och ängsgröe ger ett mer skirt och romantiskt intryck. Ofta är gräsen lika tjusiga i visset tillstånd. Oansenliga växter kan bli helt fantastiska om de får ståta i ensamt majestät i en vas.

Annons

En blandad bukett är alltid härligt, men prova gärna att dela upp blommorna efter färg eller bara kombinera ett par sorter, för att se om du får fram olika effekt.

Läs ocksåIda hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvorOdla vindruvor hemma är inte omöjligt

 

Annons

 Rölleka, blåklockor och sötväppling i ett Höganäskrus.
Foto: Annika Christensen.


Veketåg påminner om gräs, och trivs på fuktig mark. Blir en stram bukett med funkiskänsla.  Foto: Annika Christensen.

Läs ocksåOdla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten ytaAtt odla på uteplatsen behöver inte vara svårt.

 

Fakta: 5 tips

 Använd en slipad sax när du ger dig ut på bukettjakt.
En korg att lägga blommorna i gör att de inte trycks ihop och bryts.
Snitta om blommorna när du kommer hem så tar de upp vatten lättare.
 Ta bort blad som kommer under vattenytan. Blommor med mjuka stjälkar sätts i kallt vatten och växter med hårda stjälkar i varmt vatten. Blandbuketter får ljummet vatten.
Byt vatten till buketten minst varannan dag. Snitta om stjälkarna samtidigt.

Allemansrätt
Allemansrätten är inskriven i grundlagen och ger oss rätt att vistas i naturen och att i skog och mark plocka vilda blommor, bär och svamp. Allemansrätten saknar motstycke i flertalet länder. Med rätten följer ocksåkrav på hänsyn och varsamhet mot natur, djurliv och markägare. Läs mer på www.naturvardsverket.se

 

 
 

Läs också Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.