Foto: Anna Lena Ahlstrom

Kronprinsessan med familj.

Kunglig barnpassning – då fick hovdamen hyra ut

Att passa kronprinsessans barn är speciellt, men är det speciellt nog för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand? Ja, säger hyresnämnden. Absolut inte, säger juristen.
9 november 2016 kl 10:42 Text: Roger Rosenlund

Det är långt från självklart att få tillstånd till att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Nekar värden avgör hyresnämnden och då måste ett eller annat villkor uppfyllas. Ålder är ett skäl, sjukdom ett annat, tillfälligt arbete, studier på annan ort, längre utlandsvistelse, särskilda familjeförhållanden eller ”därmed jämförbara förhållanden har beaktansvärda skäl”, de övriga.

Frågan för nämnden häromdagen var om kronprinsessans hovsekreterare uppfyller något av de villkoren eftersom hennes jobb innebär udda arbetstider. Eller som hovmarskalken intygar till hyresnämnden:

- Hovsekreterarens arbete är skiftande, med stort krav på tillgänglighet och flexibilitet av arbetstider.

Hovsekreteraren bor redan centralt i Stockholm, i en femma om 170 kvadrat på Odengatan, men på grund av en rad omständigheter ombeds hon flytta de 2,8 kilometrarna ner till hovstallet. Det är där kronprinsessan har sitt kontor eftersom säkerheten är högre och där sägs hon vara mindre utsatt för paparazzis än på slottet, enligt hovsekreteraren själv. Det är dessutom därifrån alla bilar och chaufförer utgår.

Hovsekreteraren uppger att hon sköter kronprinsessans officiella och privata arrangemang och tar även hand om småbarnen ibland. Det är därför viktigt att hon under ett års tid, tills yngsta barnet börjat förskolan, får flytta till hovstallet.

Rimliga argument? Ja, tycker hyresnämnden och säger att det finns beaktansvärda skäl under en tidsbegränsad, ansträngd arbetsperiod för hovsekreteraren.

Fastighetsägarens jurist, Alrik Hafström, tycker beslutet är orimligt och att beslutet skulle sett annorlunda ut om vilken annan hyresgäst som helst hade kommit med en sådan begäran. 

– Vad som krävs för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand är tämligen tydligt beskrivet i hyreslagen. Det finns massor av människor med obekväma arbetstider och krävande arbetsgivare, men det skulle få orimliga konsekvenser om alla hade rätt att hyra ut sin lägenhet i en del av Stockholm för att istället bosätta sig endast ett par kilometer därifrån.

Hyresnämndens beslut kan inte överklagas. Andrahandshyresgästen får flytta in. En engelsk bankman.

Roger Rosenlund
Lokalredaktör
010 - 459 1375
Publicerad: 9 november 2016 kl 10:42 Uppdaterad: 9 november 2016 kl 11:22
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.