Annons

Blev av med post – måste jag betala?

Foto: Wallpaper flare

I mitt hus står brevlådorna utomhus, så vem som helst kan ta min post, vilket nu hänt. Blev av med ett brev med värde av 450 kronor. Jag har sagt till hyresvärden om detta, men de säger att jag får betala 600 konor för att de ska sätta upp en brevlåda med lås. Jag undrar om jag är skyldig att betala det för att vara säker på att få min post?

Undrar: Tobias

Den lägenhet man hyr ska vara ”fullt brukbar för sitt avsedda ändamål”. Frågan är då vad som ska betraktas vara en brukbar lägenhet ifråga om möjligheten att ta emot post.

I ditt fall är det ju inte fråga om ett brevinkast direkt in i lägenheten utan en postlåda utomhus som därtill är olåst. Du har ju också blivit av med viktiga försändelser.

Enligt min mening borde man kunna argumentera för att lägenheten under dessa förhållanden inte är fullt brukbar. I sådana fall ska hyresvärden åtgärda det utan kostnad för dig.

Även om det en gång i tiden fungerade med olåsta postlådor, så menar jag att man måste ta hänsyn till samhällsutvecklingen. Idag är det enligt min uppfattning närmast nödvändigt att se till att utomstående inte kan komma åt posten och att lägenheten därmed inte fyller kraven på att den ska vara fullt brukbar om det inte uppfylls.

Saken är inte prövad i hyresnämnden, men jag tycker det kan vara värt att föra ärendet dit om hyresvärden inte går med på en ny låsbar brevlåda utan kostnad för dig. Jag råder dig därför att vända dig till Hyresgästföreningen och be om hjälp!

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.