Annons

Kan värden neka målning?

Mitt tak i hallen ser bedrövligt ut, med flera sprickor. Jag har kontaktat min hyresvärd Mimer och bett dem att måla taket. En kille från Mimer var här och fotograferade mitt tak. Men svaret blev att Mimer vägrar åtgärda felet eftersom de ­målade om taket för åtta år sedan. De tycker därför inte att de behöver göra det igen så snart.

Jag håller inte med! Ett så slitet tak är väl inte mitt fel? På vilket sätt kan jag leva ­annorlunda för att inte taket ska spricka? Jag trodde att hyran som jag betalar bland annat är för att upprätthålla en viss ­standard. Vad säger ni på Hyresgästföreningen?

Undrar: Eva Karin

Underhåll ingår som huvudregel i hyran. När underhållet ska göras avgörs ytterst av lägenhetens skick. Det avgörande är alltså hur ditt tak ser ut. Även om det målades om för åtta år sedan, kan det vara i behov av ommålning, det är en bedömningsfråga. Tydligen hade du och representanten för bostadsbolaget inte samma uppfattning. Om det finns ett stort behov av ommålning kan du vända dig till hyresnämnden och begära att hyresnämnden förelägger hyresvärden att åtgärda taket. Men ta kontakt med Hyresgästföreningen först för en bedömning.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.