Annons

Vill installera värmepump – kan jag råka illa ut?

Jag bor i hyresradhus med öppen planlösning, cirka 60 kvadratmeter. Uppvärmningen sker via vattenburen värme med ca 25 år gammal elpanna.

Vid inflyttningen för tre år sedan ville jag installera en luft/luftvärmepump. Fick nej av hyresvärden (kommunalt bostadsbolag) av grumliga skäl, bland annat att fasaden ­kunde förstöras. Har nu inkommit med ny ansökan men blivit nekad. Kostnaderna för uppvärmning samt hushållsel uppgår till cirka 1 600 kronor per månad.

Med det nuvarande elpriset kommer jag att ­hamna på omkring 20 000 kronor om året. En summa som kan reduceras avsevärt med en luft­värmepump. Hålet i väggen är cirka sju ­centimeter i diameter. Utomhusdelen monteras på marken, allt görs av certifierat bolag.

Jag har bett att få ett skriftligt besked om orsaken till bolagets vägran. Kan jag begära skriftligt besked? Går bolagets eventuella invändningar att överklaga?

Kan de vräka mig om jag installerar mot deras vilja?

Undrar: Bengt

Du får inte installera en värmepump utan hyresvärdens godkännande. Man får endast måla, tapetsera med mera för att sätta ”personlig prägel” på sin lägenhet, utan tillstånd.

Om du ändå skulle installera en värmepump skulle du högst troligen bli ersättningsskyldig för borttagandet av den och återställande av fasaden med mera. Att du skulle bli uppsagd på grund av att du olovligen installerat en värmepump tycker jag verkar långsökt.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.