Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Är du fast i skulder? Be om hjälp!

För Kenneth började det när han skulle köpa möbler till första egna lägenheten. För Tina var det dubbla boenden vid skilsmässan och en konkurs som blev startpunkten. Vägarna in i lånekarusellen är oändliga men resultatet detsamma: ångest över ­skulder som växer över huvudet och skam för att inte klara att sköta sin ekonomi.

Tillsammans har svenska folket lån för över 100 miljarder som har gått till inkasso, den högsta siffran någonsin.

De som i stället för att hyra sin bostad har köpt villa eller bostadsrätt har oftast större lån än hyresgästerna, räknat i kronor och ören. Men med bostaden som säkerhet kan man låna på en bank och räntorna är låga. Och det har gjorts en kreditprövning.
Med snabblån utan säkerhet, eller konsumentlån som de kallas, är det en annan sak. Lånebolagen är mer sporadiska med att kolla om du har råd att betala tillbaka, så kallad kreditprövning. Många gånger är lånet bara ett sms bort. Och räntorna är skyhögt mycket högre än ett banklån.

– Det är uppenbart att alldeles för många fått låna på lösa boliner, säger ekonomijournalisten Andreas Cervenka som nyligen kom ut med boken ”Girig-Sverige – så blev folkhemmet ett paradis för superrika”. Han menar att blancolånen är en guldgruva för skrupelfria indrivare och långivare.

Hur kunde det bli så här illa?

När vi gör en samkörning av register från Kronofogden och Ratsit visar det sig att 95 av de 100 postnummer som hamnar högst i skuldsättning domineras av hyresrätter. Det verkar alltså som om lånehajarna i första hand riktar in sig på de som inte har någon säkerhet för sitt lån. Som inte kan få lån på en bank. Vart femte konsumentlån, alltså lån utan säkerhet, hamnar sedan hos Kronofogden.

Ett sms-lån är som namnet antyder bara ett sms bort. Våra reportrar som testat kan intyga att det räcker att googla på ”låna pengar snabbt” för att överösas av reklam för att låna utan säkerhet. ”Lån på två minuter”, ”pengar till helgen” lyder några av de frestande sms som dyker upp omedelbart.

Om du sitter i ekonomisk knipa är det ett enkelt halmstrå att greppa.

Och så skammen. Skammen över att inte göra rätt för sig. Över att inte klara sin ekonomi. Det hindrar många från att söka hjälp i tid, trots att bra hjälp går att få hos kommunernas budget- och skuldrådgivning. För tröskeln att erkänna att man misslyckats kan vara hög. Det kan både Kenneth och Tina vittna om.

Är det inte dags att vi tar bort skammen som hindrar oss att ta hjälp när skuldbördan hotar att knäcka oss? Och måste inte politikerna börja ta sitt ansvar? Snabblån med orimlig ränta borde stoppas innan det förstör ännu fler människors liv.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.