Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Gör som Love Antell – engagera er!

Nästan 85 000 av alla medlemmar i Hyresgästföreningen är under 25 år. Vi är alltså en av Sveriges största ungdomsorganisationer.

Ungdomars situation på bostadsmarknaden är ofta tuff. Många har inte fast anställning och ofta är inkomsterna låga.

När Hyresgästföreningen undersökte hur unga vuxna bor 2013 kunde vi konstatera att 289 000 av dem längtade efter att få flytta hemifrån.

Lite senare i vår kommer vi med en uppföljning av den rapporten. Allt tyder på att antalet unga som vill ha en egen bostad har ökat ännu mer.

Jag möter varje vecka unga människor som tvingas hoppa runt på en väldigt dyr andrahandsmarknad. Det är inte särskilt ovanligt att två, tre ungdomar delar en etta för att ha råd att betala hyran. Men en egen bostad är en grundläggande förutsättning för att vuxenlivet ska kunna ta fart.

I bostadsbristens Sverige påverkas också de som redan bor. För i bostadsbristens spår kommer också alla berättelser om extrem trångboddhet.

Det handlar om Maria som bor i en tvåa och låter de båda sönerna dela det enda sovrummet. Maria längtar efter en avskild vrå och är trött på att sova i familjens vardagsrum.

Det handlar om 17-åriga Ayse som tycker det är jobbigt att alltid läsa läxor i det rum hon delar med sina två bröder.

Det handlar om Adam, 8 år, som längtar efter ett hem där det finns plats att ta hem en kompis efter skolan.

Och det handlar om Sofie, 20 år, som varvar övernattningar på kompisars soffor med korta andrahandskontrakt och som aldrig får ha sitt namn på brevlådan.

Ungdomar som Sofie blir inte medlemmar i Hyresgästföreningen bara så där. De vill vara säkra på att vi har en plan, ett mål, som faktiskt innefattar dem och deras drömmar.

I det här numret talar artisten Love Antell om vikten av engagemang och delaktighet och nödvändigheten av att arbeta tillsammans om man vill få till en förändring.

Precis så är det. Det är för att vi är många som kämpar tillsammans som vi kan få landets politiker att på allvar inse behovet av att det byggs mer. Det är tillsammans vi kan få beslutsfattare på alla nivåer att förstå hur viktigt det är med fler hyresrätter. Och det är tillsammans som vi kan förmå politiker och byggherrar att äntligen sätta spaden i jorden och börja bygga. Och det är bråttom – fram till år 2030 behöver det byggas drygt en miljon bostäder.

Det innebär att många nya stadsdelar och kommundelar ska planeras. I det framtidsarbetet vill jag att Hyresgästföreningen ska spela en stor roll, men då måste vi vara många som engagerar oss.

Precis som Love Antell tror jag att det bästa sättet att påverka är att göra det tillsammans med andra. Jag vet att tillsammans kan vi förflytta berg. Så varför inte ta chansen att bli en aktiv medlem och förtroendevald, du med!

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.