Annons
Martin Timell, Programledare

Jag har alltid renoverat mina hyresrätter

Foto: Daniel Röös

Det var inte sant! Efter att ha blivit utslängd av flickvännen som hade den dåliga smaken att avsluta vårt förhållande, och efter att ha flackat runt i andra och tredjehandslägenheter hände det. Jag fick min första egna lägenhet. Ett förstahandskontrakt! Större än hela världen. Visserligen var hyran hela 519 kronor i månaden för 36 kvadratmeter och jag var arbetslös, men det skulle nog fixa sig.

Efter att ha bott på Östermalm skulle jag nu flytta till en annan stadsdel: Söder. Det kunde lika gärna ha varit Alingsås eller Tromsö. I min värld låg ingenting längre bort än Söder. Och Lundagatan … Jag visste knappt att den fanns.

Nu gällde det att ägna sig åt en ny sysselsättning, nämligen inredning. Lån togs på OBS som fanns då. Detta gjorde det möjligt att köpa en säng, en heltäckningsmatta och en del mindre saker. Resten togs från containrar och föräldrahem. Mamma hjälpte mig med gardiner och pappa med … ingenting när jag tänker efter.

När lägenheten var drägligt beboelig så startade den ”yttre” inflyttningen. Området skulle upptäckas. Söder är ju inte EN stadsdel utan flera. Den delen jag flyttade till var lugn. Där hittade jag Yttersta Tvärgränd, Skinnarviksberget med sin fantastiska utsikt, Hornsgatan med alla sina småbutiker. Men framför allt människorna. Frank i kiosken, Eva som hade den lilla mataffären på hörnan vid Brännkyrkagatan där jag fick handla på krita redan efter två besök. Grannarna var liksom av en annan kaliber än de Östermalmare jag var van vid. Herregud, här pratade folk med varandra. Folk bjöd in sig själva till varandra bara för att umgås. Jag var 21 år gammal och lycklig.

Efter ett tag fick jag så bra ställt att jag kunde skaffa en prenumeration på en morgontidning. Där kunde jag sitta vid mitt minimala köksbord och läsa tidningsannonser och drömma. Jag kommer aldrig att glömma när jag såg den första annonsen för en lägenhet som var till salu, och för första gången såg jag en prissumma som var på över en miljon! Lägenheten låg på Karlaplan, var gigantisk och, lyssna nu: hade pälskyl! Bör finnas i varje välsorterat hem.

Jag bor fortfarande i hyresrätt och jag tycker väldigt mycket om det. Lite problem med olika värdar har det väl varit men på det stora hela har det funkat alldeles utmärkt. Dessutom har jag och min fru tagit beslutet att själva renovera de hyresrätter vi bott i. Naturligtvis har det varit ekonomiskt vansinne, men trivselmässigt har det varit en riktig hit. Vi har ju fått det som vi själva vill ha det.

När vi flyttade till vår nuvarande lägenhet så trodde vi att det skulle gå hur lätt som helst. Vi ville ju flytta till en mindre. Icke. Den processen tog nog två år. Det visade sig inte alls finnas många hyresrätter kvar i det område vi ville bo i. Men trägen vinner.

Den enda önskan jag har nu är det skulle finnas fler billiga små hyresrätter för alla ungdomar. Kanske är det dags att bygga på höjden i innerstaden. Det tycker i alla fall jag.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.