Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Kan man ställa sig i kö till en trädkoja?

Jag skulle vilja vara en korowai. Mycket talar förstås emot: korowaifolket på Nya Guinea har på många sätt ett tufft och utsatt liv. Men en enda sak avundas jag dem: de är det enda folk i världen som bor i trädkojor. Något bättre sätt att bo kan jag inte tänka mig!

En gång i livet har jag på riktigt bott i en koja högt uppe i träden (då räknar jag inte alla otaliga trädkojor jag lekt i som barn). Det var ett riktigt trivsamt hem, med sköna sängar, fantastisk utsikt från fönstret, brett trägolv i mahogny och trettio meter upp i luften. Aldrig har jag sovit så gott. Kojan vaggade sakta i vinden, träden susade och aporna tjattrade.

Allt sådant där är förstås lyxiga dagdrömmar i en tid när bostadsbristen är mer akut än någonsin. Det har varit bostadsbrist länge – rekordmånga unga vuxna kan inte flytta hemifrån fast de vill och behöver – men med flyktingkrisen har allt ställts på sin spets. Och bristen är ojämnt fördelad – de mest utsatta områden tar emot flest flyktingar, visar vår undersökning. I vissa bostadsområden i Södertälje och Göteborg bor nyanlända på så lite som nio kvadratmeter per person.

Trångboddheten och social oro ökar. Det uppger mer än var femte av alla de vd:ar för landets kommunala bostadsbolag som vi har frågat. Lika många har inte påverkats alls av flyktingkrisen. Och var fjärde vd är glad att kunna hyra ut lägenheter som tidigare stått tomma. Verkligheten ser mycket olika ut beroende på var i landet man bor.

Familjen Alotchman består av sex personer. De bor i en tvåa i Södertälje. Föräldrarna delar på familjens enda säng och de övriga fyra ligger på enkla madrasser i tv-rummet. I den miljön är det svårt att klara skolan, lillasyster Mayrena får ingen lugn och ro att plugga. Handeln med svartkontrakt är också utbredd i området, säger pappa Kareem. ”I huset runt oss bor de flesta svart.” Familjen börjar ångra sin flytt till Södertälje.

Ett hem är ju så mycket mer än bara ett tak över huvudet. Det kan vara en plats att både leva och dö i. Lilla Sigrid föddes hemma i badkaret. Gun planerar för att somna in hemma när den dagen kommer. Men bägge sakerna kräver planering. Vi ger råd om vad du ska tänka på om du vill föda eller dö hemma.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.