Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Skräckbeskedet: ”Du kommer bli vräkt”

Susanna Skarrie

Han skäms, Andreas. För att han gjort fel och för att han varit blåögd. Visst betalade han hyran, men några dagar försent varje månad. Han hade sagt upp sig från ett ohållbart jobb och hamnat efter med ekonomin den där hösten. I december kom brevet från värden: han var uppsagd från lägenheten.
I det läget trodde han – som många andra i samma sits – att det var kört. Men efter några svarta dagar tog han mod till sig och tog strid. Med Hyresgästföreningens hjälp fick han rätt att bo kvar.
Du kommer bli vräkt! Tanken på ett sådant brev i lådan kan få den mest härdade av oss att darra. Många är rädda för att reta upp sin värd och bli uppsagda från sina hyreskontrakt. Och rädslan sprider sig, visar vår koll. Bara i fjol kom det elva samtal om dagen till Hyresgästföreningens rådgivning om uppsägningar och vräkningar. Om dagen! Det säger något om rädslan för att bli hemlös.
Bostadsbristen bidrar förstås till att vi blir räddare för att göra oss osams med värden. Rädda hyresgäster som inte vågar prata med sin värd är inte bra för någon.
Det hårdnar rejält på bostadsmarknaden. Svarta kontrakt och skyhöga andrahandshyror är tecken på en alltmer desperat situation. Och när vi blir desperata och det samtidigt finns pengar att tjäna – då kan du ge dig på att grova brottslingar letar sig dit.
Handeln med svarta kontrakt brer ut sig, både på de fina adresserna, i förorter och i småorter, bekräftar polisen. Och svarthandeln innebär inte bara en risk för den som köpt sitt kontrakt – som oftast blir av med lägenheten om det upptäcks. Det gör också att chansen för oss andra att få en hyreslägenhet den legala vägen minskar.
I Göteborg har de tre största bostadsbolagen fått loss 120 lägenheter på ett år bara genom att jaga olagliga andrahandskontrakt. Det är mer än antalet nybyggda bostäder under samma tid.
För oss som har någonstans att bo kanske bostadsbristen känns långt borta. Men plötsligt vänder livet, vi skiljer oss, barnen ska flytta hem-
ifrån, vi blir av med jobbet.
Jag följer mina tre barns vingliga färd mot ett eget kontrakt. Det går inget vidare. En av tre har hittills lyckats få ett (tidsbegränsat) förstahandskontrakt.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.