Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Sökes: Män med passion … för städning!

Här har du en hink och trasa. Såpa och rena lakan finns i förrådet under yttertrappan. Mer omfattande än så var inte instruktionerna inför mitt livs första jobb utomlands (jag hade nyss fyllt 18 år) – som hotellstäderska. Hjälp! Var börjar man i en helt nedsmutsad lägenhet med fimpar, flaskor och blodiga överkast i garderoben (hotellets bröllopssvit)?

Jag slet som ett djur de första veckorna. Med tiden fick jag tack och lov en kollega och blev också riktigt snabb på att bädda sängar och tvätta toaletter. Men grisiga sängkläder har jag fortfarande svårt för. Och jag ser alltid till själv att städa undan i mitt hotellrum innan jag lämnar det.

Städning är ett ämne som kan väcka starka känslor. Vem ska städa? Hur ska det göras? Är det okej att ha städhjälp? När vi letade städexperter till vårt reportage om hemvård hittade vi bara kvinnor. Är städning ännu i dag en kvinnlig paradgren? Var finns ni män som är passionerade städare? Hör av er till mig med era bästa städtips!

När glamorösa designern Camilla Thulin städar gör hon det med tandborste. Hon tar ett rum i taget, riktigt grundligt. Kanske städar vi i dag för hysteriskt eller inte alls, funderar hon. Vintage-Emma samlar på gamla husmorstips i hållbarhetens namn. En modern människa reder sig själv, menar hon. Boris, 75, och hans fru Anna-Lena lägger i stället pengar på att få hjälp med städningen. Så gör var femte hyresgäst över sjuttio, visar vår undersökning. Rut underlättar, läs allt om vilka regler som gälleri tidningen.

Jag har alltid varit alldeles för nyfiken för mitt eget bästa. ”Det var värst vad hon var frågvis och nyfiken” har jag fått höra, inte alltid menat som en komplimang. Men nu får vi spanare upprättelse. Nyfikenhet gör oss till bättre grannar! Charlotte Wimmerman tröttnade på alla inbrott där hon bor. Hon skapade en larmgrupp av grannar på Whatsapp. På ett enkelt sätt kan de nu varna varandra om de ser någon misstänkt. Minst en tjuv har åkt fast och brottsligheten har gått ner rejält i området. Kanske något att tänka på inför sommaren?

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.