Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Värdarna gör mig mörkrädd

​Hon är troligen bra mycket yngre än jag, men ser så trött och gammal ut där hon sitter på huk i sanden och säljer sjalar och smycken. ”Det är ett dåligt år”, säger hon och skakar på huvudet på det sätt som bara indiska kvinnor gör. ”Det regnade femton dagar i sträck och vårt hus blev översvämmat. Nu har värden höjt hyran till det tiodubbla.”
Hörde jag rätt? Jo, försäkrar hon, värden höjde så mycket för att huset blev vattenskadat. Och nu vet hon inte hur pengarna från strandförsäljningen ska räcka.

I Indien är hyresgäster rättslösa. Det är förstås bättre här. Men när jag läser om de 26 värdar som Hyresgästföreningen valt ut som årets sämsta värdar blir jag mörkrädd. Moderata fritidspolitiker som skor sig på unga som behöver en bostad. Och som kallar de hyresförhandlingar som lagen kräver för en rest från bolsjevikerna. Eller värdar som skickar ut godtyckliga räkningar, är hotfulla och vansköter bostäderna.
Familjen Dirshe bor med mögel och kackerlackor. Barnen i familjen hostar och kräks på nätterna och fyraårige Eqal har fått astma. Sju personer i en tvåa som är så ohälsosam att leva i. Så här ska ingen behöva bo!

De värdar som vi med hjälp av Hyresgästföreningen valt ut utmärker sig med att vara riktigt dåliga. I urvalet har vi tittat på fällningar i landets hyresnämnder, värdar som vägrar följa hyresnämndens beslut eller som har fått osedvanligt många klagomål från hyresgästerna. Värdarna är listade utan inbördes ordning.

Nytt år och nya tag. Förra året lovade jag mig själv och er, alla kära läsare, att chilla mer. Alltså ta det lugnt. Som tonåringarna gör när de hänger vid skateboardrampen.

Det gick så där. Inte för att jag saknade vilja och övertygelse där på nyårsnatten. Mer för att nyårslöften har en tendens att blekna (och verkar orealistiska) i takt med att årets dagar rullar förbi.
Just därför kanske jag borde ligga lågt med nya löften. Men ändå: jag lovar att vi på Hem & Hyra kommer att fortsätta att jaga dåliga värdar med blåslampa under hela år 2011.

Nästa år vid den här tiden hoppas jag att listan på Sveriges sämsta värdar är betydligt kortare!
 

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.