Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Vi ger aldrig upp kampen!

Marie Linder

Mitt hem är min borg, det är en devis du kan läsa på gamla broderade bonader.
Jag tror visserligen att det är få av oss som i dag ser på vår bostad på det sättet. Men fortfarande är hemmet en plats där vi vill känna trygghet. En fast punkt där vi kan leva våra liv utan oro för var vi ska tillbringa vår nästa natt.
Det är i hemmet vi möter kärlek, bildar familj, upplever både glädje och sorg, fostrar våra barn och åldras.
Så har det till stor del varit för mig. Min lägenhet har varit – och är – viktig för mig och för min och familjens trygghet.
Tryggheten omfattar också vårt hem i ett större sammanhang. För den har också byggts av alla mina grannar och den samhörighet och gemenskap vi känner tillsammans i vårt bostadsområde. Den tryggheten är också en del av mitt hem.

I det här numret skriver vi om värdar som inte tar ansvar för sina bostäder och den utsatthet och många gånger ren hopplöshet det medför för alla de hyresgäster som drabbas.
Jag har försökt föreställa mig hur det skulle vara om jag inte hade bott hos en seriös fastighetsägare. Om jag hade bott hos ett bostadsföretag som inte alls brydde sig om mig som hyresgäst och som inte brydde sig om sina fastigheter. Ungefär en sådan hyresvärd som Selma och hennes familj bor hos i den julkalender som visades i december, Selmas saga.
Det låter som en berättelse från en svunnen tid, en tid när hyresgästerna var helt utlämnande till fastighetsägarnas godtycke.
Men tyvärr finns det fortfarande alldeles för många av den sortens fastighetsägare även i dagens Sverige. Och de sätter hyresgästerna i svåra lägen, när de till exempel saknar värme i sina bostäder eller tvingas klara sig utan fungerande spisar eller kyl och frys.
Det allra värsta i detta är den enorma otrygghet det skapar. Otryggheten i att inte veta om jag kommer att kunna bo kvar. Osäkerheten och oron i att inte veta om jag kan stanna kvar med min familj i det jag betraktar som mitt hem utan att riskera deras hälsa.

Det är i just sådana lägen som jag är tacksam över att Hyresgästföreningen finns. Vi kommer aldrig att ge upp kampen för hyresgästernas rättigheter och våra möjligheter att skapa trygga, säkra hem med rimliga hyror.
För att lyckas i den kampen behöver vi vara många som bidrar i arbetet. Så tack för att just du är medlem!

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.