Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Vi och musikbranschen tar gemensam kamp

På mina resor runt om i Sverige möter jag många olika människor. De har alla en historia att berätta och de delar nästan alltid med sig om hur de bor och hur de har det.
Några berättar om hur de har engagerat sig för att göra sitt bostadsområde mer trivsamt eller tryggt, andra kämpar för att deras område inte ska säljas ut.
Just nu är det många kommuner som säljer ut delar av sina allmännyttiga bostadsbolag. De gör det med hänvisning till att de ska ha råd att bygga nytt.
Långsiktigt tror jag att det blir en dålig affär för kommunen när medborgarnas gemensamma egendom säljs ut och kommunledningen därefter varken kan få ytterligare intäkter eller kan ta det bostadssociala ansvar de enligt lag måste ta. Till det ska också läggas den oro många som får sina hem sålda upplever.
Många jag möter berättar också om hur de drömmer om att bo i framtiden. Många äldre vill flytta närmare centrum i sin kommun, gärna till ett boende med lite mer service. Många unga jag möter drömmer om att få ett eget hem över huvud taget.

Unga vuxna tillhör den grupp som har det tuffast på bostadsmarknaden. 24 procent av alla unga vuxna bor hemma hos sina föräldrar. 1997 var motsvarande andel 15 procent. Av de som bor hos sina föräldrar skulle drygt 80 procent vilja flytta hemifrån det närmaste året, det motsvarar 213 000 personer.
Utan bostad är det svårt att flytta till jobb eller studier på annan ort eller ens flytta hemifrån. I mitt bostadsområde bor väldigt många av mina grannars vuxna barn fortfarande hemma, för de har varken råd eller möjlighet att flytta någon annanstans. Deras vuxenliv får stå på vänt för att politiken under så många år har brustit i att ta ansvar för bostadsbyggandet. Det är sorgligt, tycker jag.
Men måste det vara så här? Nej, verkligen inte. Det går att skapa förutsättningar för att fler, både unga och gamla, ska få ett tryggt eget boende. Finns det politisk vilja så går det att bygga hyresrätter människor har råd att bo i. Det handlar om att föra tillbaka ansvaret för bostadsfrågan till politikerna.

För en vecka sedan drog Hyresgästföreningen i gång en landsomfattande kampanj inför valet i höst tillsammans med Universal Music, en av världens största musikproducenter. Vi kallar det In my backyard. Kampen mot bostadsbristen och alla de konsekvenser den medför förenar oss i kravet på att det ska byggas fler hyresrätter människor har råd att efterfråga.
Vi kommer under de åtta månader som är kvar till valet tillsammans att arbeta för att sätta bostadsfrågan i fokus.
Vi gör det i form av en resa över hela landet tillsammans med en rad artister och du kan bidra på flera olika sätt för att vi ska lyckas påverka politiken. Du hittar all info på www.inmybackyard.se.

Välkommen att följa med på vår gemensamma resa!

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.