Annons

20 000 nya hyresgäster – på taket

Östersund Om hyresgästerna i Fagerskrapan tycker att det är ett evigt surrande på de nyinflyttade högst upp är det ingen idé att ringa störningsjouren. De lär inte sticka för det. Eller?
Foto: Honungsbiet AB
Bikupan kan sägas utgöra Fagerskrapans 17:e våningsplan, för extra surriga och snurriga hyresgäster.

Det är inflyttningsfest i Fagerskrapan i Östersund. På taket.

I dagarna fick Östersundshems 16 våningar höga stolthet en unik takvåning – för bin.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

20 000 glada honungsbin på ständig jakt efter livets sötma har flyttat in.

Östersundshem har ingått avtal med företaget Honungsbiet, vars affärsidé är att erbjuda fadderskap av honungsbin.

Den första bikupan placerades naturligtvis ut på Östersunds högsta byggnad i syfte att hjälpa naturen på traven.

Annons
Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Pedro, med det mycket passande efternamnet Blom, är grundare och ägare av Honungsbiet AB.

– Fadderskap av honungsbin är ett enkelt och tydligt sätt att ta sitt miljöansvar. Att sätta ut bikupor på sina fastigheter bidrar till bevarande av biologisk mångfald i närområdet. Åttio procent av alla växter behöver hjälp med pollineringen för att kunna fortplanta sig och två tredjedelar av allt vi äter är pollinerat av insekter, säger Pedro Blom.

Honungsbiet AB tar hand om skötsel av kuporna, och bina får behålla det mesta av sin honung, så syftet är i första hand att säkra deras funktion som pollinatörer i naturen. De flesta av våra grödor är starkt beroende av de randiga små flygarnas hjälp, och bidöden är ett känt och oroande fenomen. Därför har Östersundshem beslutat att stödja verksamheten med faddrade bin i Östersund. Och i dagsläget verkar flygfäna trivas, trots blåst och kyla.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

– Bina flyttade in i fredags och på lördag eftermiddag var jag där och utökade deras utrymme. Då kom det bin tungt lastade med pollen, så de hittar redan mat som de flyger hem till kupan. Jag tror att dom har det bra där uppe. Vi får se hur de klarar blåsten. Men det blåser mycket på Rödön också, där jag har hemmabigården, så det ska säkert gå bra, säger Pedro Blom.

Annons

Om de snurriga nykomlingarna hittar hem utan att sticka in till grannen återstår att se. Enligt uppgifter från företaget så stör inte honungsbin människor, utom i undantagsfall. Till skillnad mot getingar är de generellt sett inte intresserade av att flyga in i lägenheter eller på balkonger…

Läs också Kindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp Läsarna ingrep när värden svek – nu slipper Britt-Marie släpa tvätt Mer surr i Trollhättan – bygger hotell för insekter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.