HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

30 miljoner i vite på Ateljévägen

Sundbyberg Miljönämnden i Sundbyberg sätter press på bostadsbolaget Förvaltaren att åtgärda fukt och mögel på Ateljévägen 2-28. Annars hotar 30 miljoner i vite.

I flera år har hyresgästerna på Ateljévägen i Sundbyberg haft problem med inomhusmiljön. Många har blivit sjuka och nu sätter Stadsbyggnads- och miljönämnden ner foten. De förelägger det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren att byta tak, fixa ventilationen, dränera grunden, sanera bort synligt mögel i källaren och byta ut samtliga träväggar i förråden.

Totalt 11 punkter är listade och tidssatta och för varje punkt finns ett vitesbelopp, som kan dömas ut om åtgärden inte utförs. Sammanlagt blir det nästan 30 miljoner.

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

– Det låter mycket, men både kostnader och tidplaner utgår från Förvaltarens egna angivelser. Vi vill helt enkelt ha det här gjort, säger miljöhandläggare Anna Larsson.

Hon tillägger att det är ett stort vitesbelopp, men att det också omfattar många hyresgäster.

Annons

Parallellt med beslutet i kommunen pågår ärenden i hyresnämnden om både åtgärdsförelägganden och nedsättning av hyra för drabbade hyresgäster. Torbjörn Larsson, jurist på Hyresgästföreningen, välkomnar miljönämndens beslut.

Läs ocksåMiljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

– Det är jättebra, det visar att hyresgästerna varit på rätt spår hela tiden. Det kommer lägligt inför sammanträdet i hyresnämnden i morgon, då vi kräver nedsättning av hyran.

Från bostadsbolaget Förvaltarens sida har man börjat åtgärda ventilationen och kommer att fortsätta arbetet.

Annons

– Vi fick mögel i en lägenhet för två år sedan och gjorde en sanering. Men frågan växte och vi försöker lösa det och har redan gjort en massa. Hela beslutet bygger på vår egen plan där vi nu tidigarelägger tak och ventilation, säger Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren.

Läs ocksåSex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

Läs också Rekordstort vite för att få bukt med fukt. På Sundbybergs kommuns hemsida hittar du hela beslutet.

Läs också Stämdes för mögel i lägenhet – därför frias hyresgästen Jörgen har ingenstans att ta vägen – tvingas bo kvar i möglig lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.