Annons

32-årig kvinna ny vd för Aros Energideklarationer

Tobo Omstridda bolaget Aros Energideklarationer har en ny vd. Sedan drygt en vecka leds företaget av 32-åriga Märstabon Maria Itskovskaya.

Turerna har varit många kring skandalhusen i Tobo. I oktober tog Aros Energideklarationer över som hyresvärd, men bolaget har redan hunnit byta vd. Enligt en ändring som anmäldes till Bolagsverket den 13 januari, är Maria Grigorievna Itskovskaya, en 32-åring bosatt i Märsta, ny vd för företaget.

Tillträdet upptäcktes mer eller mindre av en slump. I trappuppgångarna i de aktuella fastigheterna i Tobo har någon satt upp lappar om snöröjning, med ett nytt nummer som hyresgästerna uppmanas ringa.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Jag ringde det och då svarade Maria, som berättade att hon är ny vd för bolaget, säger Jessica Sivsdotter, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Enligt Bolagsverkets register driver Maria Itskovskaya företaget Karelia Entertainment tillsammans med en man född 1976. Enligt verksamhetsbeskrivningen sysslar bolaget bland annat med att hyra ut fest- och konferensanläggningar, rysk vedeldad bastu och att anordna kurser och evenemang.

Skandalhusen i Tobo har under flera år varit en följetong i media. I höstas gjorde SVT:s Uppdrag Granskning ett reportage om hyresgästernas situation. I flera år har de fått leva med eftersatt underhåll, mögel och fukt och hyresvärdar som är svåra att komma i kontakt med.  Hyresgästföreningen har ansökt till hyresnämnden om åtgärdsföreläggande och Tierps kommun kräver att Aros Energideklarationer lämnar in en plan för hur företaget tänker åtgärda problemen.

Läs ocksåFängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas

Under onsdagen träffades representanter för Hyresgästföreningen och Maria Itskovskaya för ett möte på Hyresgästföreningens kontor i Uppsala.

Annons

Vad fick du för intryck av den nya vd:n?
– Jag ifrågasätter hennes kompetens: hon berättade att hon är helt ny i branschen och verkar sakna kunskap om fastigheter. Åtgärdsföreläggandet kände hon inte till. Hon verkar inte heller ha något att säga till om när det gäller ekonomin i företaget, säger Jessica Sivsdotter.

Styrelsen för Aros Energideklarationer består av Michael Sterner,  ordinarie ledamot, och  suppleant Bengt Staaf.
Aros Energideklarationer grundades 2008 av Fredrik Wedelstam, men i somras skedde ett ägarbyte. Under en vecka i oktober var Wedelstam registrerad som vd för bolaget, men är inte längre kvar vare sig i företagsledningen eller styrelsen.

Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

Hem & Hyra har under onsdagseftermiddagen sökt Maria Itskovskaya för en kommentar.

Läs även http://www.hemhyra.se:8080/uppsala/aros-energideklarationer-gick-inte-igenom-besiktningen

http://www.hemhyra.se/uppsala/skandalhusen-i-tobo-i-uppdrag-granskning

Annons

http://www.hemhyra.se/uppsala/migrationsverket-granskar-aros-energideklarationer-narmare

http://www.hemhyra.se/uppsala/manga-fragetecken-kring-aros-energideklarationer

 

Fakta: Skandalhusen i Tobo

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, som informellt styrdes av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott. 2010 tog Toboholms Fastigheter över, med Johan Stendahl som vd.

Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.

Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB som även de fått kritik för att inte åtgärda brister och vara svåra att få tag i.Hösten 2013 sålde Fagerhyltan husen till Aros Energideklarationer, som har ansökt om att få starta asylboende i tre av fastigheterna.

Problemen med misskött underhåll har fortsatt. Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle har ansökt till hyresnämnden om åtgärdsföreläggande och Tierps kommun kräver bolaget på en åtgärdsplan för hur de ska komma till rätta med bristerna.

Läs också Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende" Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.