Annons

42 störande grannar fick betala tusen kronor var

Falkenberg Under förra året fick 42 av Fabos hyresgäster betala tusen kronor. Orsak: De störde sina grannar.

Den absolut vanligaste störningsorsaken är hög musik.

– Det kan också handla om att det är mycket folk i lägenheten, fest, kalas, högljutt och livat. Folk blir inte tystare när de dricker lite, säger Hans Kröpl, Fabo:s kundsamordnare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När nu 2011 har summerats kan han konstatera att det totalt under året kom in 89 störningsanmälningar. I 47 fall kunde dock Securitas, som åker ut på anmälningarna, vända hem igen utan några åtgärder. Det var lugnt på platsen när de kom fram.

Annons

Antalet störningsanmälningar är något fler än 2010, då kom det in 79 anmälningar varav 37 ledde till åtgärd. Den som får påringning av Securitas ombeds vara tyst och får sedan en faktura och ett störningsbrev hem, där en kopia skickas till Socialtjänsten.

Hyresgästen faktureras tusen kronor, vilket är Fabos störningsavgift. Det motsvarar beloppet som vaktbolaget tar för utryckningen. Enligt en granskning som Hem & Hyra gjorde i somras varierar störningsavgiften hos de kommunala bostadsbolagen, exempelvis HFAB har ingen alls.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Fakta: Så säger lagen

Hyreslagen § 25 (jordabalkens 12:e kapitel) lyder: ”När hyresgästen använder lägenheten skall han se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen får tålas (störningarna i boendet)”.

Också hyresvärden har ansvar:”Om det förekommer störningar i boendet, skall hyresvärden ge hyresgästen tillsägelse att se till att störningarna omedelbart upphör, samt om denne är en bostadshyresgäst, underrätta socialnämnden i den kommun där lägenheten är belägen om störningarna”.      

Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.