Annons

70 000 stockholmare krävs på högre hyra

Stockholm Mellan 2,3 - 3,3 procent. Så mycket vill de stora kommunala bostadsbolagen i Stockholm höja hyran med för sina 70 000 hyresgäster. "Vi är förvånade över kravet", säger Sara Bäre på Hyresgästföreningen region Stockholm.

En nyhet inför årets hyresförhandlingar i Stockholm är att Svenska Bostäder, Stockholmshem, Familjebostäder, Micasa och Stadsholmen vill förhandla tillsammans. Kravet är en höjning på i genomsnitt 2,8 procent, men bolagen vill ha en höjning i spannet 2,3 – 3,3 procent för de cirka 70 000 hyresgästerna.

– Eftersom vi tillsammans med Hyresgästföreningen håller på att ta fram ett gemensamt hyressättningssystem så tycker vi att det är en bra idé att förhandla för alla bolagen, säger Pelle Björklund, vd på Svenska Bostäder.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Han vill inte berätta vilka områden de vill höja mer eller mindre än snittet på 2,8 procent, utan hänvisar till att det ska diskuteras med Hyresgästföreningen.

– Eftersom det finns skevheter i systemet och vissa hyror ligger lite fel vill vi rätta till lite i årets förhandlingar, säger han.

Annons

Varför vill ni höja uppemot 3,3 procent?

Läs ocksåHyresgäster hade för varmt i lägenheter – får 2,6 miljoner i kompensation

– De senaste två åren har vi fått låga hyreshöjningar och vill ha lite högre för 2018. Sedan har våra kostnader för byggnadsarbeten ökat, inflationen är lite högre och räntorna är på väg upp, säger han.

Sara Bäre, gruppchef på förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm, är förvånad över bolagens krav, som hon tycker är för högt.

Annons

– Vi har ju manat till återhållsamhet med tanke på bolagens goda ekonomi, låg inflation och räntor och att de har lägre avkastningskrav, säger hon.

Läs ocksåSvårt sjuka Rida tvingas leva med dyblött golv - klarar inte att skrapa: "Blir yr när jag försöker böja mig"Rida Kammouna, hyresgäst Svenska bostäder
Läs också Ny överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Gran föll från åttonde våningen och träffade bil – ”trodde det var en bomb”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.