Annons

AC och persienner ska stoppa värmechock

Nyheter Hela vintern har Markus Nilsson haft det kallt hemma. När våren kom har temperaturen svängt och det är ofta 30 grader. Nu erbjuds han gratis luftkonditionering.
Foto: Thomas Södergren/Wallenstam
Markus Nilsson bor på 13:e våningen i en av skyskraporna på bilden. Han trivs jättebra och njuter av utsikten. Enda nackdelen är inomhusklimatet.

Den kyligaste och regnigaste juni på länge är på väg mot sitt slut. Någon rejäl värmebölja har inte synts till och priset för en resa till solen har skjutit i höjden. Ändå har Markus Nilsson det svettigt i sin lägenhet på västra Kungsholmen i centrala Stockholm. Han bor i en tvåa på 13:e våningen av 20 i ett av privatvärden Wallenstams två nybyggda lågenergihus som kallas Kungsholmsporten.     

– Det är nästan 30 grader innan kvällssolen kommer, då blir det ännu varmare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Anledningen är att solavskärmningen i huset inte är tillräcklig. Wallenstam kommer nu att gratis montera persienner i samtliga lägenheter på nionde till sjuttonde våningen. I väntan på att det ska bli klart erbjuder hyresvärden gratis utlåning av en portabel luftkonditionering.

– Bra att värden tar problemen på allvar och går ut med tydlig information, säger Markus Nilsson.

Annons

Elkostnaden för luftkonditioneringen kommer att hamna på den enskilde hyresgästens elräkning. Pelle Persson, projektchef på Wallenstam, säger att Wallenstam kommer att ersätta hyresgästerna för den beräknade merkostnaden på elnotan. Pelle Persson menar att när persiennerna är monterade så ska värmeproblemet vara löst.

Läs ocksåFick 490 000 via Swish – bolag åker på skattesmäll efter hotelluthyrningUmami Easy Living Sundbyberg

– Klart att vi blev lite tagna på sängen. Vi trodde att solavskärmningen i det nya huset skulle vara tillräcklig, men nu anser vi oss ha en lösning på problemet, säger Pelle Persson.

Det är inte första gången som inomhusklimatet är problematisk i skyskraporna som var inflyttningsklara under 2011.
I vintras fick Markus Nilsson och andra hyresgäster ta på sig yllekoftan. Markus hade 17-18 grader inomhus. För att få upp temperaturen hade han golvvärmen i badrummet på högsta effekt. Den gången var det en styrning till ventilationen som var felaktig. Problemet är åtgärdat och ska inte komma tillbaka nästa vinter. 

Annons

 

Läs ocksåOckerhyror och polisrazzior – nu stoppar Wallenstam kritiserad företagsuthyrningElisabeth Vansvik Wallenstam
Läs också Wallenstams "premiumlägenheter" hyrdes ut av mellanhand – 4 800 kronor för två dygn Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Persienner bästa botemedlet mot värmebölja – men ingen självklarhet i din lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.