HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allmännyttan till salu i Borås

Borås Kommunen kommer att sälja delar av AB Bostäders bestånd på Hässleholmen och Sjöbo. Det står klart sedan M och S kommit överens om att styra staden tillsammans.
Foto: Johanna Ohlson
I Borås har S och M enats om att delar av allmännyttan ska säljas.

Det blev en kompromiss när det gäller allmännyttan i Borås. Socialdemokraterna har tidigare varit tydliga med att de inte kan acceptera någon utförsäljning.  Men på grund av det politiska läget i kommunen, där den borgerliga budgeten antogs i fullmäktige, har man nu tvingats backa på den punkten. 

– Det här var en av de svåraste delarna att komma överens om. Vi delar nog alla problembeskrivningen av Hässleholmen, att det skulle vara bra med fler upplåtelseformer. Men vi hade helst sett att det skedde på annat sätt, säger kommunstyrelsens ordförande, Ulf Olsson (S).

Läs ocksåBasket ska blocka otrygghet på Hässle torg efter skottlossning

En försäljning av allmännyttan var på gång senast i höstas. AB Bostäder hade då kommit långt i processen och potentiell köpare hade visat intresse. Men då sa den politiska majoriteten nej.
Argumentet som Ulf Olsson då framförde var att man sett dåliga exempel på när delar av miljonprogramsområden sålts ut till privata aktörer som inte tar långsiktigt ansvar. Den farhågan har han än idag.
– Vi har enats om att försäljningen ska ske i samförstånd med Hyresgästföreningen och till en seriös och långsiktig ägare. Men i slutändan vilar såklart ett stort ansvar på styrelsen i bolaget eftersom det är där beslutet om vilken köpare det blir kommer att tas.

Även om Ulf Olsson ser med oro på försäljningen medger han också att det finns möjligheter. Precis som styrelsen lyfte fram i höstas ger det ekonomiska medel för att bygga nytt. 
– Att få igång nyproduktion av hyresrätter är givetvis positivt. Vi ser även positivt på att allmännyttans bestånd breddas och genom nyproduktion kommer finnas i flera olika områden runt om i staden.

Läs också Hackad hemsida gör det svårt att betala hyran i Borås Ett par tusen i hyresrabatt för rått-terrorn i Borås Skyhög vattenräkning efter tekniskt strul - "Hyresgäster förtvivlade" Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.