Annons

Allmännyttan till salu i Borås

Borås Kommunen kommer att sälja delar av AB Bostäders bestånd på Hässleholmen och Sjöbo. Det står klart sedan M och S kommit överens om att styra staden tillsammans.
Foto: Johanna Ohlson
I Borås har S och M enats om att delar av allmännyttan ska säljas.

Det blev en kompromiss när det gäller allmännyttan i Borås. Socialdemokraterna har tidigare varit tydliga med att de inte kan acceptera någon utförsäljning.  Men på grund av det politiska läget i kommunen, där den borgerliga budgeten antogs i fullmäktige, har man nu tvingats backa på den punkten. 

– Det här var en av de svåraste delarna att komma överens om. Vi delar nog alla problembeskrivningen av Hässleholmen, att det skulle vara bra med fler upplåtelseformer. Men vi hade helst sett att det skedde på annat sätt, säger kommunstyrelsens ordförande, Ulf Olsson (S).

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

En försäljning av allmännyttan var på gång senast i höstas. AB Bostäder hade då kommit långt i processen och potentiell köpare hade visat intresse. Men då sa den politiska majoriteten nej.
Argumentet som Ulf Olsson då framförde var att man sett dåliga exempel på när delar av miljonprogramsområden sålts ut till privata aktörer som inte tar långsiktigt ansvar. Den farhågan har han än idag.
– Vi har enats om att försäljningen ska ske i samförstånd med Hyresgästföreningen och till en seriös och långsiktig ägare. Men i slutändan vilar såklart ett stort ansvar på styrelsen i bolaget eftersom det är där beslutet om vilken köpare det blir kommer att tas.

Även om Ulf Olsson ser med oro på försäljningen medger han också att det finns möjligheter. Precis som styrelsen lyfte fram i höstas ger det ekonomiska medel för att bygga nytt. 
– Att få igång nyproduktion av hyresrätter är givetvis positivt. Vi ser även positivt på att allmännyttans bestånd breddas och genom nyproduktion kommer finnas i flera olika områden runt om i staden.

Annons
Läs också Ex-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområden Avslöjanden om Bostäder i Borås chockar hyresgäster: "Trodde de var noga med att följa lagen" Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.