Annons

Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Skåne Hyresgästföreningens regionkontor i Helsingborg flyttar 600 meter. Från citykärnan till en brokigare stadsdel. Inget längre avstånd men regionchef Maria Hjelm tror flytten kan få stor betydelse.
Foto: Petra Martinsson
Maria Hjelm, regionchef Hyresgästföreningen norra Skåne.

Idag ligger regionkontoret för Hyresgästföreningen norra Skåne på Knutpunkten i Helsingborg. Här jobbar cirka 50 tjänstemän och det finns utrymmen för förtroendevalda, samt utbildnings- och möteslokaler. Också Hem & Hyras redaktion finns här.

I april flyttar kontoret till Södergatan 15. Flytten går från citykärnan till en mer brokig stadsdel. Regionchef Maria Hjelm ser många fördelar med flytten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Knutpunkten är mer av ett affärsdistrikt. Vi ska vara där folk är och i en miljö där det är lättare att synliggöra att vi är en folkrörelse.

Den nya stadsdelen tampas med sina problem och är idag betraktad som ett riskområde enligt polisens begrepp och nationella lista. I Helsingborg finns fyra sådana områden varav söder är det enda som ligger i centrum.

Unikt för Hyresgästföreningen

Att ett regionkontor ligger i ett riskområde blir unikt för Hyresgästföreningen i Sverige, dock finns andra typer av lokaler i olika slags områden. På denna gata låg kontoret också tidigare – fram till att det flyttade till Knutpunkten för cirka 20 år sedan.

Maria Hjelm bor själv i området och trivs bra. Hon tror inte över att någon kommer att känna sig otrygg i området.

Annons

– Hyresgästföreningen kan jobba för en trygg och inkluderande stadsdel och bidra till en positiv utveckling. Mötesplatser skapar känsla av trygghet, säger hon.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Hon konstaterar att det pågår flera satsningar i stadelen. Bland annat ska stadsbiblioteket, ett stenkast bort, byggas och genomgå en ansiktslyftning med byggstart 2025. Närmsta granne i huset blir studieförbundet ABF som nyligen flyttade in i byggnaden. Fram till 2021 ägdes fastigheten av Länsförsäkringar.

Blir billigare

Maria Hjelm ser att flytten hit rimmar med Hyresgästföreningens så kallade Framtidsprogram som lägger ut riktlinjerna för föreningens arbete framöver. Enligt programmet ska Hyresgästföreningen bli mer närvarande, öppnare, en ännu starkare folkrörelse och bredare samhällsaktör.

Det ska man bli bland annat bli genom att skapa mötesplatser, samarbeta med andra föreningar och ha mer inbjudande kontorslokaler.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.
Utanför nya porten. Regionchef Maria Hjelm.

Andra plus med att ändra adress är enligt Maria Hjelm:

Annons

1. Det blir lättare för medlemmar och andra att hitta hit och ökar chansen för spontanbesök. Nuvarande lokaler ligger i två plan vid Knutpunktens parkeringsdäck, är ganska anonyma och svåra att hitta till för besökare.

2. Lokalerna är billigare. Det blir ombyggnadskostnader och en tid med dubbla hyror men när den är över är besparingen mellan 1,3 och 2 miljoner kronor om året.

– Vi har varit i våra nuvarande lokaler i 20 år. Det är dags för förnyelse.

Region norra Skåne består av 24 kommuner – från Falkenberg i norr till Kristianstad i sydost. Förutom regionkontoret finns föreningskontor och lokala hyresgästföreningar i bostadsområden och som har öppettider för medlemmar.

Fakta: Utsatta områden enligt polisen

Sedan 2015 använder polisen begreppet utsatt område för att beskriva ett geografiskt avgränsat område eller stadsdel med låg socioekonomisk status och med kriminell påverkan på lokalsamhället.

Områdena delas upp i tre kategorier: riskområden, utsatta områden och särskilt utsatta områden. I Helsingborg finns fyra riskområden: Söder, Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal. Dessa områden bedöms behöva insatser.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.