HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allt fler bygger rökfritt

Dalarna Att röka i offentliga lokaler är förbjudet, i de allra flesta lägenheter är det okej. Men i Dalarna väljer nu allt fler kommunala bostadsbolag att bygga rökfria fastigheter.
”Det är vi som äger fastigheterna och då är det vi som bestämmer”, säger kommunala Kopparstadens marknadschef Elke Herbst om att bygga rökfritt. Hon är själv hyresgäst i Hyttkammaren, Faluns första rökfria hyreshus.

När kommunala Kopparstaden planerade Hyttkammaren i Falun tyckte många att det var förmynderi att rökning och katter inte fick förekomma i de 46 lägenheterna.

– Men nu är det kö för att få bo här, säger Kopparstadens marknadschef Elke Herbst, som själv bor i det faluröda huset.

Läs ocksåBara en handfull allergihus trots miljontals svenska allergiker – så här fungerar det

Alla fastigheter som Kopparstaden byggt efter 2008 är rökfria. En självklarhet av flera skäl, menar Elke Herbst:
– Det är vi som äger fastigheten och rökning föråldrar och förstör lägenheter snabbt. Dessutom är det ju farligt för hälsan med rökning, både för den som gör det och för allergiska grannar.

Det är hyresvärdarna som får betala det mesta när en lägenhet ska saneras efter en rökare. I fjol betalade de kommunala bostadsföretag i Dalarna som särredovisar sina kostnader 1,6 miljoner kronor för röksane­r­ing. (Se Kostnader för röksanering till höger.)

En enda lägenhet kostar mellan 25 000 och 55 000 kronor att sanera, beroende på hur stora rökska­dorna är. Hyresgästen får betala max 30 procent av kostnaderna.

Läs ocksåKommunala hyresrätter kan bli bostadsrätter i Falun – "Gud förbjude att det här lyckas"

Björn Olsson flyttade till Hyttkammaren när huset var nytt och han ser rökförbudet som en extra bonus både privat och i sitt jobb som brandinspektör:

– Det är jättehög acceptans­nivå numera, ingen tycker det är konstigt att de inte får röka hos mig. Och det vore fantastiskt om rökningen inomhus försvann helt. Många dödsbränder kan härledas till sängrökning.

Kopparstaden har också hyreshus där vissa trappuppgån­gar är rökfria. Där har hyresgästerna kommit överens om det och de som flyttar in får förbinda sig att inte röka inne eller på balkonger eller vid portar.

Läs ocksåI Sölvesborg får fimpare premie

– Det är inte förbjudet för rökare att bo i rökfria hus, men de får bara röka på en bestämd plats en bit bort från fönster och balkonger, säger Elke Herbst. 

Fakta: Värdens ansvar

Det är inte din rökande granne du ska bli arg på när det luktar rök i din lägenhet, det är hyresvärden. Enligt lag har värden ansvar att se till att ventilation och andra tekniska lösningar fungerar så att inte dina grannars rök kommer in i din lägenhet. Svårare är det förstås om röken drar in från uteplatser och balkonger, men även då har hyresvärden ett ansvar. 

Fakta: Här finns rökfritt

I Dalarna har sju av de 15 kommunala bostadsföretagen rökfria lägenheter:Bärkehus GagnefsbostäderHedemorabostäderLeksandsbostäderKopparstadenMorastrand SäterbostäderVissa lägenheter är också katt- och husdjursfria. 

Läs också Bostadsbrist ger fusk med studentlyor – förfalskat intyg ledde till polisanmälan Här är inga rökare välkomna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.