Annons

Svanhildur tar omvägar för grannarnas dofter: ”Får ofta hålla andan”

Nybro Svanhildur Jonasdotter måste stundtals undvika sina grannar för att kunna ha en dräglig vardag. Trots en bra lägenhet med egen tvättmaskin så kan livet som doftöverkänslig bli svårt i ett hyreshus.
Bilden är ett montage. Den visar Svanhildur Jonasdotter och en sprejflaska med parfym.
Foto: Linda Mankefors
Svanhildur Jonasdotter mår dåligt av starka dofter, och måste ibland undvika grannarnas doft.

Svanhildur Jonasdotter bor i Nybro, på andra våningen i ett sjuvåningshus. Hon trivs i området. Det är nära till ett friluftsområde hon ofta besöker och Nybro Bostads AB upplever hon som en förstående hyresvärd. Lägenheten är luktfri, hon har egen tvättmaskin och rengöringsmedel som används i huset av fastighetsägaren är doftfria.

Ändå är hennes vardag svår att klara av utan hälsoproblem.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Grannarnas dofter överallt är stark, jag får ofta hålla andan för att ta mig upp till min lägenhet, säger hon.

Vi träffas utomhus för säkerhets skull. Det är en vacker dag i Svartbäcksmåla och Svanhildur slipper oroa sig för eventuella dofter.

Svanhildur har flyttat från Island till Sverige år 2000. Hon är numera pensionär och fick problem med doftöverkänslighet efter att hon kom till Sverige. På senare år har hon inte ens kunnat flyga till Island för att hälsa på familj, då det skulle vara väldigt svårt att klara av flygresan.

Läs ocksåSexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

– Jag hade rethosta förut och tyckte det var svårt med parfymer. Vården trodde att det var astma. Jag gick på astmamediciner i tre år och blev inget bättre. Jag använde själv parfymerade tvättmedel tidigare för jag visste inte bättre.

Vårdens misstag är förståeligt. I Folkhälsomyndighetens miljörapport från 2017 framgår att 46 procent av personer med astma besväras av starka dofter medan bara 3,5 procent av dem som varken har astma eller allergi upplever besvär av detta.

För Svanhildurs del har det blivit allt värre med åren.

Läs ocksåStörande fågelljud gick till rätten – nu är de kvittEn tvådelad bild som visar färgglad fågel och ett fönster med texten "hyres- och arrendenämnd".

Kraftig huvudvärk, illamående och problem i luftvägarna slår till snabbt. Bara att ta emot besök är svårt numera.

– Igår kom det hem två personer i ett ärende. Båda två doftade. De stannade fem minuter och jag hann få en blixtrande huvudvärk. Man får ofta höra ”du kan väl anpassa dig”, men hur lätt är det. Jag kan ta inte bort dofter som finns, säger hon och suckar uppgivet.

Lägenheten hade varit en gästlägenhet innan Svanhildur fick den. Garderober och köksluckor byttes ut till nytt material, vilket hon ändå klarade av.

– Det var inte så farligt, för tio år sedan var mina besvär inte lika illa som idag, konstaterar hon.

Bilden visar Svanhildur Jonasdotter, som njuter av ett naturområde.
Utomhus i det fria kan Svanhildur Jonasdotter njuta och slippa riskera ovälkomna dofter.

Du bor valt att bo i en hyresrätt?

– Ja jag har inget val. Jag har varit förtidspensionär i flera år och är vanlig pensionär nu, jag har inte råd med något annat.

Annons

Även om hyresvärden är tillmötesgående så finns det gränser för vad de kan göra.

– Jag inser ju att de inte kan göra så mycket åt vad andra gör. Hyresvärden kan inte förbjuda andra människor att använda dofter.

Problem med lukter i hyreshus

Hur det luktar på de allmänna ytorna i ett flerfamiljshus har en hyresgäst väldigt liten möjlighet att påverka. Rätten att lukta gott om man vill krockar med rätten till att inte må dåligt. Är man doftöverkänslig så kan det rentav vara ett hinder för att få rätt.

– Hyreslagen utgår från normalhyresgästen med normalt luktsinne, det är så systemet är konstruerat idag, berättar Roger Höög, förbundsjurist hos Hyresgästföreningen.

Bilden visar självdoserande tvättmaskiner hos AllboHus.
Självdoserande tvättmaskiner med parfymfritt tvättmedel gör gemensamma utrymmen mer doftfria.

Marie-Louise Luther, sakkunnig för miljö- och funktionshinderpolitik  på Astma- och allergiförbundet, känner igen svårigheterna att få gehör för sina problem.  Just doftöverkänslighet är det allmänt låg kunskap om i samhället menar hon.

– Att ha synpunkter på rökning har blivit rätt vanligt . Men andra dofter är det inte samma förståelse för. Doftöverkänsliga ses som besvärliga personer. Det händer att grannar har trakasserat sina grannar genom att spruta parfym i hissen.

Hon skulle gärna se att hyresgästen har mer möjligheter att påverka omgivningen, som vid till exempel renoveringar.

– Det är ett bekymmer när man renoverar, rengöringsmedel och målarfärg kan till exempel vara miljömärkt, men det säger ingenting om doften. Fastighetsägaren bestämmer färgerna och hyresgästen har väldigt lite möjlighet att påverka.

Enkla åtgärder menar hon är att ha ett parfymfritt städmedel i trapphuset, parfymfri tvättstuga och automatiserad dosering på tvättmaskinerna.

Det finns bara en handfull allergihus i Sverige anpassade för personer med allergi och astma. I sådana hus kan det råda det förbud mot pälsdjur, parfymer och rökning. Desto fler fastigheter finns det numera som är så kallat rökfria.

I Sveriges allmännyttas egen miljöenkät från 2020 uppger de kommunala bostadsbolagen att 4,8 procent av alla deras bestånd är rökfria. Knappt en tredjedel av bostadsbolagen erbjuden automatisk dosering i tvättstugan, men det framgår inte i hur många lägenheter.

Ökad medvetenhet hos fastighetsägare

När Hem & hyra frågar åtta kommunala bostadsbolag i sydöstra Sverige så verkar bolagen ta problemet med lukter på allvar.

Vidingehem i Växjö uppger att de har två pälsdjursfria hus. Något officiellt klassat allergihus har inget av de tillfrågade bolagen, men desto fler rökfria hus finns där Sölvesborgshem sticker ut. Knappt en tredjedel av deras bestånd har rökfria lägenheter.

Annons

När det gäller besvärande lukter så uppger merparten att de undviker kemikalier i möjligaste mån. I Alvesta går man så långt som att använda parfymfria tvätt- och sköljmedel i tvättstugorna där man kan.

Bilden visar Fredrik Rosendahl, utvecklingschef på Allbohus.
”Vi försöker ha en kommunikation, att man ska visa hänsyn. ”, säger Fredrik Rosendahl, utvecklingschef på AllboHus i Alvesta,

–  Det är i de automatdoserade tvättmaskinerna vi använder parfymfritt i och med det ska passa alla kunder. Eftersom hyresgästen inte kan välja medel blir det bra för alla, säger Fredrik Rosendahl, utvecklingschef på AllboHus.

Varje gång maskinerna ska bytas ut eller en tvättstuga renoveras så väljer AllboHus att sätta dit automatdoserade maskiner i centrala tvättstugor.

–  Det blir färre problem för vår del, det behövs mindre service, det är bättre miljömässigt då det går åt precis det medel som behövs, och det är bra för hyresgästerna.

Har ni fått reaktioner på detta från hyresgästerna?

–  Det har varit positiva reaktioner, den enda nackdelen är att en del inte tror tvätten är ren eftersom det inte luktar. Det är ett pedagogiskt problem att förklara, säger Fredrik Rosendahl.

Hur hanterar ni om det kommer klagomål på dofter från andra grannar?

–  Vi försöker ha en kommunikation, att man ska visa hänsyn. Men det handlar om mjuka värden, vi kan egentligen inte göra något åt det.

Utomhusluften en räddning

Solen står högt på himlen och Svanhildur ska snart vandra iväg i den rena luften. Här får hon en paus, en oas utan störningar. Hon trivs i naturen, men hade velat trivas även hemmavid. Hon hade hoppats kunna lösa problemen med kommunikation, men har gett upp. Störst problem är dofter som kommer från grannar i trapphuset och balkongen.

– Och det kan jag som hyresgäst inte göra någonting åt, säger hon och suckar.

Har du bett dina grannar att visa hänsyn?

– Jag har försökt på olika håll men det har jag slutat med. Om någon har haft parfym på sig och använder hissen, får jag ta upp cykeln och det jag storhandlat uppför trappen. Jag får ta omvägar utomhus, säger hon.

Fakta: Överkänslighet mot dofter

Sex procent av befolkningen lever med SHR, sensorisk hypersensitivitet, i dagligt tilltal doftöverkänslighet. Den utlöses mestadels av parfymdofter eller kemikalier. Det är ett tillstånd som det idag inte finns någon botande behandling mot.

 

 

 

Läs också Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många" Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.