Allt fler unga bor kvar hemma
11 juni 2009 kl 13:29
Nyheter
I storstäderna finns det för få lägenheter, i resten av landet är de för dyra. Det är de främsta förklaringarna till att det är svårt för unga att få en bostad, enligt dem själva. En tredje förklaring är värdarnas hårda krav på nya hyresgäster.
Över 4 400 personer mellan 20 och 27 år har svarat på en rad frågor i Hyresgästföreningens undersökning Unga vuxnas boende, som genomförs vartannat år sedan 1997.
Svaren visar att 57 procent i denna åldersgrupp har egen bostad med besittningsskydd. 21 procent bor kvar hemma hos föräldrarna, sju procent i studentlägenhet och 14 procent på andra typer av osäkra kontrakt.
Andelen med egen lägenhet eller hus har ökat sedan 2007, men Hyresgästföreningens utredare Sven Bergenstråhle, som står bakom undersökningen, tror inte att det är något trendbrott.
– Ökningen kan bero på att vi har haft en stark högkonjunktur, när även unga fick ökad köpkraft och kunde ta sig in på bostadsmarknaden. Men den långsiktiga tendensen sedan 1997 är att allt färre har en egen bostad.
Sven Bergenstråhle säger att han är uppriktigt orolig inför framtiden eftersom arbetslösheten stiger bland unga och bostadsbyggandet har störtdykt. Samtidigt kommer den stora babyboomsgenerationen, som föddes runt 1990, att vilja flytta hemifrån de närmaste åren.
– Ändå finns det ingen planering för dem, inga initiativ för att öka bostadsbyggandet. Det är risk att vi får en hel generation som känner att samhället räcker fingret åt dem. Det kan bli en social bomb om man inte gör något.
En trolig utveckling är också att ännu fler kommer att behöva bo kvar länge hos sina föräldrar. Men det är stora skillnader mellan deras förutsättningar, påpekar Sven Bergenstråhle.
– Det finns välbärgade föräldrar med stora villor, men också de som bor i små lägenheter. Det är inte säkert för alla att det fungerar att vuxna barn bor kvar hemma.