HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Aneby siktar på att ta över misskött fastighet

Jönköping Till slut satte Aneby kommun ned foten när det gällde en fastighet på Köpmansgatan. Det blev tvångsförvaltning och en tvångsinlösen är på gång.
Foto: Annika Wallsson
Åtgärder. Här resonerar Anebys kommunchef Anne Hallberg med kommunalrådet Lars-Erik Fälth och miljöchefen Thorbjörn Adolfsson. Fälth har en vision om en nybyggnation där den grovt misskötta fastigheten står. Men mycket jobb återstår.

När kommunen i slutet av 2014 fick beslut om tvångsförvaltning andades hyresgästerna ut.

– Det är inte en dag för tidigt och det har redan blivit bättre. Men det kommer att ta tid att få allt som det ska, berättade en av dem när vi hälsade på.

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

Visst har det tagit tid. Och tar tid. Förra året fick kommunen gå in med drygt 600 000 kronor till Anebybostäder för att täcka kostnader för skyddsåtgärder. Ett av husen har även dömts ut som bostäder.

– För oss var det här helt nytt så vi har fått läsa på. Det här är en väldigt komplex situation men vi har försökt att få det så bra som möjligt. Vi förstod tidigt att det var bäst att ta in hjälp så vi har en advokat som hjälper oss, berättar kommunchefen Anne Hallberg.

Det råder politisk enighet om att ta över fastigheten. Kanske via exekutiv auktion, något som ställts in tre gånger. Eller tvångsinlösen, ett arbete som pågår.

Annons
Läs ocksåRöker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästenFörbjudet att röka

– Vi har folket med oss i detta men det är viktigt att vi gör allt rätt. Det kommer ofta fram folk och säger att vi ska köpa huset och göra något bra på platsen. Personligen tycker jag att det är surt att det finns fastighetsägare som hanterar sina bostäder på det här sättet, säger kommunalrådet Lars-Erik Fälth (C).

Thorbjörn Adolfsson, miljöchef, säger att här blir miljöbalken tandlös.

– Vi kan inte använda vite mot den här typen av fastighetsägare för det finns ingen betalningsförmåga. Fler kommuner borde använda det här verktyget när miljöbalken inte räcker till. Det är olyckligt att inte fler problemfastigheter lyfts fram, för de finns. Det ska inte gå att tjäna pengar på människors ohälsa.

Läs ocksåMisstag när hyresgästerna fick betala elen – Gunnar tog kampen: "Besviken"

Läs mer:

Annons

Två kommuner tvångsförvaltar i Småland, kan vara ett trendbrott

Även Västerviks kommun tvångsförvaltar

Fakta: Kommunen kan ...

Förelägga, alltså ställa krav på åtgärder som fastighetsägaren ska göra. Kan kombineras med vite.
Vidta rättelse på felades bekostnad.
Besluta om boendeförbud.
Ansöka om tvångsförvaltning.

Fakta: Tvångsförvaltning

Om en hyresvärd grovt missköter sina fastigheter kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning. Värden tvingas då lämna över hela ansvaret för fastighet­en till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i en period på tre år. Nya beslut om tvångsförvaltning tas om det krävs.
Endast kommuner och Hyresgästföreningen kan ansöka om tvångsförvaltning.

Läs också Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen Ändrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.