Annons

Anklagades för att ha anlagt brand hos grannen – får bo kvar

Uppsala Kvinnan anklagades för att ha hotat sin granne och bränt ned hennes vindskydd. Hyresvärden ville vräka henne men hyresnämnden beslutade något annat.
Foto: Monika Steczkó/Pixabay
En grannkonflikt i Heby ledde till att hyresvärden ville säga upp en av hyresgästerna.

Stökiga fester, hot om våld, ett nedbränt vindskydd och otillåten kameraövervakning. Allt det ska en kvinna i 80-års åldern i Heby kommun ha blivit utsatt för av sin granne, en kvinna i 60-årsåldern. Även andra grannar blev störda av festandet och av att okända personer trängde sig in på deras uteplatser. Hyresvärden uppmanade flertalet gånger hyresgästen att upphöra med störningarna. När ingenting hjälpte valde bolaget att säga upp hennes hyreskontrakt i oktober i fjol. Kvinnan fick tre månader på sig att flytta. Men det tänkte hon inte göra, meddelade hon.

Mest utsatt för störningar och hot ska den närmaste grannen, en kvinna i 80-årsåldern ha varit. ”Jag ska slå dig sönder och samman”, ska hennes granne ha sagt till henne. Även hennes son uttalade hot mot den äldre kvinnan om att hon ”skulle råka illa ut”. Den yngre kvinnan anmälde i sin tur den äldre för hotfulla uttalanden.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Konflikt om ett vindskydd

Kvinnorna hade en längre tid haft en konflikt, bland annat om ett vindskydd som den yngre kvinnan tyckte inkräktade på hennes tomt. Hon satte även upp en bevakningskamera på sitt staket som var riktad  mot förbipasserande. Hyresvärden skickade en rättelseanmodan till henne om att ta ner den, eftersom det bryter mot lagen att filma på allmän mark.

I augusti i fjol brann vindskyddet ned. Enligt hyresvärden pekar det mesta på att grannen var skyldig till branden. Händelsen blev polisanmäld  men resulterade aldrig i någon förundersökning.

Annons

I hyresnämnden företräddes kvinnan av Hyresgästföreningens jurist Anna Hallberg. Hon anser att det snarare handlar om en grannkonflikt  än om att en person betett sig illa.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Om två grannar bråkar, ska då den ena flytta medan den andra får bo kvar? Bevisbördan ligger på hyresvärden, men de har inte i tillräckligt hög grad kunnat bevisa att kvinnan gjort sig skyldig till det som hon anklagas för, säger hon.

Ansvarar inte för gästernas beteende

Hyresnämnden valde att gå på Hyresgästföreningens linje och ger kvinnan rätt att behålla sitt hyreskontrakt.

Annons

I sitt beslut konstaterade hyresnämnden att hyresgästen visserligen hade gjort sig skyldig till störningar åtminstone vid ett tillfälle. Men eftersom inga störningar hade rapporterats från och med att hon blev uppsagd i höstas fram till sammanträdet i hyresnämnden i februari, får hon ändå bo kvar. Hur kvinnans gäster ska ha betett sig mot grannar kan inte utgöra ett skäl för att bli uppsagd, står det också i beslutet.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

 

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.