Annons

Anklagades för att ha anlagt brand hos grannen – får bo kvar

Uppsala Kvinnan anklagades för att ha hotat sin granne och bränt ned hennes vindskydd. Hyresvärden ville vräka henne men hyresnämnden beslutade något annat.
Foto: Monika Steczkó/Pixabay
En grannkonflikt i Heby ledde till att hyresvärden ville säga upp en av hyresgästerna.

Stökiga fester, hot om våld, ett nedbränt vindskydd och otillåten kameraövervakning. Allt det ska en kvinna i 80-års åldern i Heby kommun ha blivit utsatt för av sin granne, en kvinna i 60-årsåldern. Även andra grannar blev störda av festandet och av att okända personer trängde sig in på deras uteplatser. Hyresvärden uppmanade flertalet gånger hyresgästen att upphöra med störningarna. När ingenting hjälpte valde bolaget att säga upp hennes hyreskontrakt i oktober i fjol. Kvinnan fick tre månader på sig att flytta. Men det tänkte hon inte göra, meddelade hon.

Mest utsatt för störningar och hot ska den närmaste grannen, en kvinna i 80-årsåldern ha varit. ”Jag ska slå dig sönder och samman”, ska hennes granne ha sagt till henne. Även hennes son uttalade hot mot den äldre kvinnan om att hon ”skulle råka illa ut”. Den yngre kvinnan anmälde i sin tur den äldre för hotfulla uttalanden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Konflikt om ett vindskydd

Kvinnorna hade en längre tid haft en konflikt, bland annat om ett vindskydd som den yngre kvinnan tyckte inkräktade på hennes tomt. Hon satte även upp en bevakningskamera på sitt staket som var riktad  mot förbipasserande. Hyresvärden skickade en rättelseanmodan till henne om att ta ner den, eftersom det bryter mot lagen att filma på allmän mark.

I augusti i fjol brann vindskyddet ned. Enligt hyresvärden pekar det mesta på att grannen var skyldig till branden. Händelsen blev polisanmäld  men resulterade aldrig i någon förundersökning.

Annons

I hyresnämnden företräddes kvinnan av Hyresgästföreningens jurist Anna Hallberg. Hon anser att det snarare handlar om en grannkonflikt  än om att en person betett sig illa.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Om två grannar bråkar, ska då den ena flytta medan den andra får bo kvar? Bevisbördan ligger på hyresvärden, men de har inte i tillräckligt hög grad kunnat bevisa att kvinnan gjort sig skyldig till det som hon anklagas för, säger hon.

Ansvarar inte för gästernas beteende

Hyresnämnden valde att gå på Hyresgästföreningens linje och ger kvinnan rätt att behålla sitt hyreskontrakt.

Annons

I sitt beslut konstaterade hyresnämnden att hyresgästen visserligen hade gjort sig skyldig till störningar åtminstone vid ett tillfälle. Men eftersom inga störningar hade rapporterats från och med att hon blev uppsagd i höstas fram till sammanträdet i hyresnämnden i februari, får hon ändå bo kvar. Hur kvinnans gäster ska ha betett sig mot grannar kan inte utgöra ett skäl för att bli uppsagd, står det också i beslutet.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

 

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.