Annons

Aros fälls i hyresnämnden

Tobo Aros Energideklarationer måste åtgärda en rad brister i hyreslägenheterna i Tobo. Om inte riskerar de att behöva betala vite, enligt ett färskt beslut från hyresnämnden.

 Den 22 september gjorde hyresnämnden en besiktning av de aktuella lägenheterna på Skolvägen i Tobo. I veckan kom beslutet om åtgärdsföreläggande: Aros Energideklarationer måste åtgärda felen och bristerna senast den sista oktober, november respektive sista december.

Vad som behöver göras ser olika ut från lägenhet till lägenhet, men det handlar om sådant som trasiga trappsteg, lösa fönsterbrädor, otätade hål i badrum, sprickor i golvmattorna, trasiga våtrumstapeter och en varmvattenberedare som inte fungerar. För fyra av lägenheterna begär hyresnämnden även ett vite på som mest 10 000 kronor om problemen inte åtgärdas inom utsatt tid. Det gäller bland annat Inga-Lill Nilssons lägenhet som inte har haft varmvatten sedan april.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Vitesbeloppet blev betydligt lägre än vad Hyresgästföreningen, som företräder 19 hyresgäster på Skolvägen, hade tänkt sig. När Hyresgästföreningen ansökte om åtgärdsföreläggande begärde man även ett vite på 200 000 kronor. Men det avslogs av hyresnämnden, som i stället bedömde varje lägenhet individuellt.

Eftersom Aros Energideklarationer tidigare lovat att åtgärda brister inom en viss tid men inte hållit det, tycker hyresnämnden att det i vissa fall finns skäl att förena åtgärdsföreläggandet med ett vite.

Läs även

Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

Hyresnämnden på besök i Tobo

Annons

Aros Energideklarationer krävs på 200 000 kronor i vite

Hot om vite på minst 50 000 för hyresvärd i Tobo

Läs ocksåHyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"– Bilden är tvådelad. Ena delen visar den rosa, vackra stenbyggnaden där Svea hovrätt håller till. Den andra delen är ett porträtt på hyresrådet Vanja Lycke. Hon tittar in i kameran och ler lite.

Besiktningen godkändes inte

Aros Energideklarationer överklagar kommunbeslut

Inget asylboende i Tobo för Aros Energideklarationer

Migrationsverket granskar Aros Energideklarationer närmare

Annons

Aros vill starta asylboende i Tobo

Många frågetecken kring Aros Energideklarationer

Skandalhusen i Tobo i Uppdrag Granskning

Fakta: Många turer i Tobo

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, informellt styrt av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem och Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott.

▸2010 tog Toboholm Fastigheter över med Johan Stendahl som vd.

▸Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.

▸Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB, som även de fick kritik för att inte åtgärda brister.

▸Sedan hösten 2013 är Aros Energideklarationer ny ägare till Tobohusen. Uppgifter från flera olika håll tyder på att John Stendahl finns med i Aros ägarkrets. Något som han själv har dementerat.

▸Misskötseln har fortsatt och hyresgästerna har via ombud från Hyresgästföreningen krävt att hyran ska sättas ned med 20 procent från oktober 2013 tills bristerna är åtgärdade.

▸Vid förhandlingen 18 juni konstaterade hyresnämnden att det då inte fanns förutsättningar för en samförståndslösning.

Läs också Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.