Annons

Åsa: Ingen vågar klaga längre

Nyheter För ett år sedan tyckte Åsa att en etta för 7 000 kronor var för dyr. Nu skulle hon tycka att den var ett kap – om den fanns. ”Hyrorna är mycket högre nu än i fjol.”

Åsa Ullsåker, 27, blev färdig jurist för två år sedan och fick jobb på en domstol i Stockholm. Där har hon provat på livet som inneboende och nu senast som andrahandshyresgäst.

Lagändringen märkte hon direkt.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det blev ännu svårare att få tag på något som jag kan betala. En etta kostar 10 000 eller mer. Kanske har utbudet ökat lite också, men bara för dem som kan betala 10 000 i månaden.

Åsa skulle i och för sig kunna överleva en sådan hyra. Men det skulle bli svårt att spara.

– Det behövs några hundra tusen i kontantinsats för att kunna köpa en lägenhet. Om jag ska lägga alla pengar på andrahandshyror kommer jag bli fast i andrahandsmarknaden i många år.

Annons
Läs ocksåUtbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"Utbudschock på andrahandsmarknaden. Hamid Samadzadeh märker att det är svårare att hyra ut.

Som inflyttad har hon varken en massa kontakter i staden eller år i bostadsförmedlingens kö, så hon kan knappast hoppas på en egen hyresrätt.

Men det är inte bara hyreshöjningarna hon är kritisk mot.

– Det finns ingen jämnvikt över huvud taget sedan de tog bort möjligheten att få tillbaka överhyra i efterhand när det gäller bostadsrätter. Och även om man kan få hyran sänkt för framtiden – vem vågar klaga nu? Den som hyr ut kan ju säga upp mig då.

Läs ocksåOckerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengarÖverhyra och ockerhyra

Nyss fick Åsa tag på en lägenhet genom att själv annonsera om att hon sökte bostad. Hyran är hög, men bättre än de flesta, säger hon.

– Jag hade tur den här gången.

Annons

Samtidigt finns de som är beredda att betala mycket. En ung tjej som annonserade ut sin etta på 25 kvadratmeter för 11 000 kronor berättar att hon fick många seriösa svar.

Hon tror inte att hyrorna har höjts.

– De här hyrorna har man kunnat få ut förut också på ett eller annat sätt. Lagen har aldrig varit ett hinder, men det är bra att den ändrades. Jag äger lägenheten och då tycker jag att jag ska få göra vad jag vill. Fast om jag letade bostad hade jag nog tyckt annorlunda.

Läs också Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Nytt övervakningssystem ska avslöja personer som hyr ut i andra hand Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.