Annons

Valberedningen står bakom beslutet om kritiserade hyresgästbasen: ”Ska egentligen inte prata med dig”

Nyheter Förtroendevalda har slagit larm om Kenneth Gustavsson, Hyresgästföreningens tidigare regionordförande i södra Skåne. Trots det är han nominerad till en av organisationens tyngsta förtroendeuppdrag, som ledamot i förbundsstyrelsen. ”Vi känner till kritiken”, säger valberedningens ordförande Marianne Svensson.
Marianne Svensson, ordförande i Hyresgästföreningens valberedning.
Foto: Pavel Koubek/Hyresgästföreningen
Marianne Svensson, ordförande i Hyresgästföreningens nationella valberedning.

Det stormar inom delar av Hyresgästföreningen. Efter årets turbulenta hyresförhandlingar i Malmö valde Hyresgästföreningens regionordförande Kenneth Gustavsson att avgå i förtid. Hem & Hyra har kunnat avslöja att det riktats intern kritik bland annat genom så kallade visselblåsningar mot Kenneth Gustavsson, strax före han gick ut med sitt beslut om att hoppa av.

Trots kritiken kan han nu vara på väg tillbaka.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kenneth kritiseras för sin ledarstil men anklagas av anmälarna, som utgörs av förtroendevalda medlemmar, även för hanteringen av årets ovanligt tuffa hyresförhandlingar. Nu står det klart att den interna kritiken inte sätter stoppar valberedningen från att nominera honom. Kenneth Gustavsson är föreslagen som ordinarie ledamot i förbundsstyrelsen, vilket har mött kritik från visselblåsarna.

– Jag är oerhört besviken. Jag har varit i kontakt med valberedningen och de är fullt insatta i situationen kring honom. Mitt förtroende för valberedningen sjunker drastiskt av detta, säger en av anmälarna Mia Göransson, förtroendevald och engagerad i hyresförhandlingarna.

Blir nominerad till tung post trots kritiken

Den nationella valberedningens ordförande Marianne Svensson bekräftar för Hem & Hyra att de känner till kritiken mot Kenneth Gustavsson, men att de ändå står fast vid att nominera honom till en av Hyresgästföreningens tyngsta poster. Hon vill inte svara på några frågor och hänvisar till Hyresgästföreningens pressavdelning, men förklarar ändå:

– Vi tycker att Kenneth platsar i förbundsstyrelsen. Så det kan jag säga. Något mer säger jag inte. Men jag vet vad som har hänt, säger Marianne Svensson.

Kenneth Gustavsson
Kenneth Gustavsson avgick efter nio år som regionordförande i Hyresgästföreningen i södra Skåne. Nu är han nominerad till förbundsstyrelsen.

Har det påverkat er bedömning?

– Nej. Vi anser att Kenneth kommer att göra ett bra jobb i förbundsstyrelsen och vara en tillgång. Precis som de andra som vi har föreslagit.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

Har du tagit del av anmälningarna till visselblåsarfunktionen?

– Ja, det har jag gjort.

Annons

Vad säger du till dem som anmält honom och vad tänker du att de ger för signaler?

Läs ocksåMångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk”Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.

– Egentligen ska jag inte prata med dig om det här. Men jag får signaler som är positiva, väldigt mycket signaler som är positiva, jag får signaler som är negativa. Och hela valberedningen har suttit och gått igenom allt material vi har fått och vi har bedömt att Kenneth har en plats i förbundsstyrelsen.

Vad är det för positivt ni har hört?

– Det går jag inte in på. Jag går absolut inte in på någonting.

Har du pratat med Kenneth om kritiken som riktas mot honom.

– Ja, det har jag gjort.

Vad tänker du om det?

– Jag säger ingenting. Vi har bedömt att Kenneth blir en tillgång i förbundsstyrelsen. Det är vårt svar.

Men är det lämpligt att en person med den historien och som är utsatt för rätt omfattande kritik sitter i förbundsstyrelsen.

Annons

– Eftersom vi har honom på förslag så tycker vi det.

Han bor i villa. Finns det inga hyresgäster som skulle kunna representera medlemmarna i förbundsstyrelsen?

– Nu är det så här att vi får nomineringar till förbundsstyrelsen och utifrån våra nomineringar som vi har fått in så har vi kommit fram till att det här är det absolut bästa för organisationen, säger Marianne Svensson.

Kenneth Gustavsson vill inte låta sig intervjuas men säger i ett kort telefonsamtal, innan han avslutar det, att han inte hört talas anmälningarna som riktats mot honom. Och det finns ingen koppling till att han hoppade av som regionordförande.

– Du, jag vill inte diskutera det med dig över huvud taget. Jag lämnade regionens ordförandeskap. Thats it.

Känner du till kritiken som riktas mot dig.

– Jag vill inte diskutera mer med dig. Jag hänvisar till vår centrala pressavdelning.

Läs mer här.

Läs också Ja till varmhyra och sänkt tröskel för unga – här är stämmans beslut i korthet Stående ovationer när Marie Linder valdes om som ordförande Hyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.