Annons

Mångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk”

Malmö Årets ovanligt tuffa hyresförhandlingar avgjorde saken. Efter nio år som ordförande i Hyresgästföreningens region södra Skåne lämnar Kenneth Gustavsson nu posten.
Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.
Foto: Kristina Wahlgren
Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.

Årets hyresförhandlingar har varit ovanligt slitiga och femprocentiga höjningar i regionen har mött kritik från medlemmar. Nu lämnar Kenneth Gustavsson uppdraget som regionordförande. Men det är inte bara det tuffa förhandlingsarbetet som lett fram till hans avgång. Hemma finns sambon som har gått i pension.

– Jag har varit regionordförande länge och det är mitt eget beslut att lämna nu. Det är dags att släppa fram nytt folk. Jag vill umgås mer med familjen och vara en bättre morfar och farfar. Jag har lagt ner mycket tid, varit på Hyresgästföreningen nästan fyra dagar i veckan och på sikt är det inte hållbart, säger Kenneth Gustavsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Men jag har aldrig varit med om så tuffa förhandlingar som i år och vi lyckades tyvärr inte bättre. Jag kommer inte att orka ta fajten om hyrorna ett år till.

Varför blev det så höga höjningar?

– Det blev omkring fem procent och det är tufft för hyresgästerna. Men det är kostnadsökningar och i vår region har vi fjärrvärmen som går upp enormt mycket, liksom kostnader för gas.

Läs ocksåEfter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagenKatrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, samt pengar.
Kenneth Gustavsson
Kenneth Gustavsson avgår efter nio år som regionordförande i Hyresgästföreningen i södra Skåne.

”Medlemmarna har gett mig energi”

Kenneth Gustavsson har varit aktiv i Hyresgästföreningen i sjutton år och regionordförande i södra Skåne i nio av dem. Han sitter dessutom i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse.

Annons

Under sina år i föreningen har han bland annat drivit fritidsgård på Rosengård och startat gym för kvinnor i samma område. En hjärtefråga har varit att få förtroendevalda att ta mer plats i organisationen och han har arbetat för att få fastighetsägare att bygga nytt med lägre hyror. Med åren har han blivit alltmer intresserad av miljöfrågor.

– Återbruk intresserar mig väldigt mycket. Till exempel när man renoverar lägenheter – att man inte kastar ut hela köket. Det är viktigt att flera skäl. Även för att hålla hyrorna nere, säger Kenneth Gustavsson.

Läs ocksåLedarstilen och nedsättande jargong - därför slutar kvinnorna i södra Skånes regionstyrelse

Vad har varit roligast som regionordförande?
– Jag är väldigt stolt över att ha fått vara aktiv i Hyresgästföreningen. Jag har varit med om många positiva saker och fått uppleva mycket. Jag har haft medlemmarna för ögonen hela tiden och det är det som har gett mig energi.

Vad är du mest nöjd med?
– Att jag har fört in region södra Skåne på kartan i organisationen. Vi har legat i framkant. Som när det gäller digitaliseringen. Och jag har varit med och skapat bra samtalsklimat med fastighetsägare och även med allmännyttan.

Kenneth Gustavsson
Kenneth Gustavsson har varit aktiv i Hyresgästföreningen i 17 år.

Och vad har varit tuffast?
– Man kan inte vara populär hos alla. Ibland tvingas man fatta obehagliga beslut som drabbar enskilda. Sedan tycker jag att vi i organisationen är bra på att producera mycket fina tankar om vart vi är på väg, men vad blir det av det? Jag vill ha resultat och driver på men jag vet att jag inte har varit populär överallt. Om jag är självkritisk så är det dumt att hoppa av för det behövs folk som driver på.

Annons

Du har ju fått kritik för din buffliga ledarstil.
– Jag har ändrat ledarstil. Jag har jobbat mycket med det. När man som jag svarar rakt och ärligt så kan det uppfattas som buffligt. Jag har haft svårt att vara den där mjuka, men jag tycker ändå att tycker att jag har ändrat min stil.

Vad ska du göra nu?
– Jag lämnar inte Hyresgästföreningen helt. Jag har till exempel kvar mitt uppdrag i förbundsstyrelsen. Jag kommer inte att lägga mig i hängmattan. Det finns mycket som engagerar mig.

Du har ju en bakgrund som dansbandsmusiker.
– Ja, jag drev en orkester i sexton år, ”Gurras”. Vi spelade mycket runt om i Malmö och Helsingborg. Och jag spelar fortfarande, men själv med min keyboard eller med en kompis. Jag har börjat putsa av den karriären igen. Och sedan odlar jag mycket i mitt växthus: apelsinträd, citronträd, olivträd, lime och gurkor som jag lägger in själv.

Kenneth Gustavsson avgår som regionordförande i samband med regionfullmäktige den 27 april.

Läs också Mångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk” Malmös vinstuttag: 400 miljoner på sju år - undantaget blev regel Rimliga hyreshöjningar – hjärtefråga för Susanne Sjöblom omvald ordförande Hyresgästföreningen Stockholm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.