Annons

Beslut stoppar kraftig hyreshöjning

Trollhättan KB Rubanken i Trollhättan höjde hyrorna 1 april. När privatvärden ville genomföra en andra höjning med upp till 25 procent protesterade hyresgästerna.

I januari förhandlade privatvärden KB Rubanken och Hyresgästföreningen om en höjning på 1,88 procent för en fastighet i centrala Trollhättan. Redan i mars ville värden förhandla om ytterligare en höjning för de 16 lägenheterna. Höjningskravet låg mellan 665 och 1 815 kronor per månad, vilket motsvarar 11 till 25 procent. Enligt värden är hyrorna för låga.

Mattias Boström var en av många hyresgäster som reagerade. Han fick första informationen via lappar som Hyresgästföreningen hängt upp i porten.
– Jag trodde att det var något jippo för att få in fler medlemmar, men när kallelsen till hyresnämnden kom förstod jag att det var på riktigt, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var efter att förhandlingarna med Hyresgästföreningen strandat som KB Rubanken vände sig till hyresnämnden för ett avgörande. Nämndens beslut kom i dag: i två av lägenheterna höjs hyran med drygt 500 kronor från den 1 oktober. I de övriga 14 blir det ingen höjning alls.

Annons

För Mattias Boström skulle värdens yrkande inneburit att hyran för hans tvårummare gick upp från 4 700 till drygt 5 600 kronor per månad, alltså 945 kronor mer. Nu är han en av dem som slipper en höjning helt. 
– Ett positivt beslut, det var det enda rätta. Jag hade visserligen kunnat bo kvar, men tyckte inte att lägenheten var värd de pengarna, säger han.

Hyresnämndens beslut kan överklagas till Svea hovrätt, det ska i så fall ske senast 28 oktober.
Innan den tiden löpt ut kommer inga kommentarer kring beslutet eller ärendet i övrigt. Det beskedet ger Mattias Öberg, hyresvärdens ombud på Fastighetsägarna GFR, till Hem & Hyra under eftermiddagen.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.
Läs också Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Därför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivån

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.