HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Boende på Bellevuegården vill ha kameror i garaget

Malmö I mitten av april förstördes flera bilar i en brand i MKB:s garage på Stensjögatan i Malmö. Den lokala hyresgästföreningen har gjort en namninsamling och kräver nu att hyresvärden sätter in övervakningskameror. MKB är försiktigt positiva och började utreda frågan redan efter branden.
Bellevuegården.

Flera bilar totalförstördes och ännu fler fick rök- och sotskador. Branden startade längst in i garaget på Stensjögatan sent på kvällen den 17 april.

Det finns inga övervakningskameror på platsen, något som kan försvåra polisens jakt på de skyldiga. Nu riktas ett krav mot hyresvärden.

Läs ocksåJuristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällornaBildmontage. Förbundsjurist Roger Höög hos Hyresgästföreningen berättar om bulvankontrakt.

Folk här vill ha övervakning. Många ha fått sina bilar fördärvade när de har satt fyr. Vi har skickat vidare en namninsamling till MKB. Vi vill ha kameror, säger Jeanette Held.

Hon sitter i styrelsen för den lokala hyresgästföreningen som tagit initiativ till namninsamlingen med kravet på övervakning. 123 personer som bor vid Stensjögatan har skrivit under.

Jag tror faktiskt att det skulle bli bättre här med kameror. Det är inte så kul när de fördärvar bilar, säger Jeanette Held.

Läs ocksåFöräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphusetPolisutryckning med påslagna blåljus.

Hennes egen familj drabbades hårt av den senaste garagebranden, med tre skadade bilar.

Vissa menar att kameraövervakning är integritetskränkande?

Jag har inte hört något om att någon här inte skulle vilja ha kameror. Det är i alla fall ingen som har sagt det, säger Jeanette Held.

Läs ocksåTrots oro i världen: En fjärdedel av värdarna klarar inte ge dig skyddEn skylt för skyddsrum i förgrunden och en kvinna och en man som kommer ut ur en dörr i bakgrunden.

Hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget MKB, är försiktigt positiv och har redan börjat utreda frågan om kameror, med anledning av branden i april.

– Vi har fått in namninsamlingen. Men redan innan den kom hade vi beslutat att ta fram underlag för att kunna fatta beslut, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Annons

– Det är alltid bra att våra kunder engagerar sig.

Vad hyresvärden vill ta reda på är vilka olika alternativ som finns och till vilken kostnad.

– Generellt är vi väldigt försiktiga övervakningskameror. Men kan vi tänka oss det någonstans så är det i garage. Men det är inte det allena rådande som gör att problem upphör. Vi föredrar andra åtgärder först för att undvika kameror så långt det går, säger Margaretha Söderström.

Ett beslut om en eventuell övervakning väntas komma efter sommaren.

Bellevuegården är klassat av polisen som ett “utsatt” område med allvarlig brottslighet och fattigdom. När Hem & hyra besöker bostadsområdet runt Stensjögatan är flera av de boende inne på samma linje som hyresgästföreningen.

Det hade varit väldigt bra med kameror. Jag går inte ut på kvällarna längre. Det är bra att vi ser vem som är ute och busar. Det blir mycket tryggare för de som har rent mjöl i påsen, säger hyresgästen Bertil Thern.

Bertil Wimborn, hyresgäst på Bellevuegården, tillsammans med hunden Cliff.

Bertil Wimborn tillhör gruppen som har skrivit under den lokala hyresgästföreningens namninsamling. Han har bott i området i 40 år och ser flera saker som kräver förbättring, trasiga fönster är ett och säkerheten en annan.

Kameror ser vad jag gör och var jag går. Men jag gör inget ont. De ska nog inte kunna följa en var som helst men det viktigaste är garaget. Det händer för mycket där nere, säger han.

Hampus Sorbey och Paulina Michalak sitter utanför en port och röker cigaretter. De är relativt nya i området och flyttade in för sex månader sedan.

Annons

Vad tänker ni om kameraövervakning här?

Jag hade gillat det. Mest för tjejernas skull. Det är inte alltid man vill att sambon ska gå ut, säger han.

Jag tycker det är en bra lösning, speciellt nere i garaget, säger hon.

Hampus Sorbey och Paulina Michalak.

Polisen utreder fortfarande branden i april men vill inte berätta om spåren pekar i riktning mot några specifika personer.

Vi tittar på brandplatsundersökningen och räddningstjänstens insatsprotokoll. Vi kommer att höra vittnen och se om det finns annan bevisning, säger Anders Larsson som är polisens förundersökningsledare.

Bränder är alltid svåra att utreda eftersom bevisen brinner upp.

Boende i området har teorier om kopplingar mellan garagebranden och knarklangande gäng som skapar problem. Men det vill inte Anders Larsson uttala sig om.

Vi har ett stort problem i Malmö med att man eldar bilar. Det finns uppgifter om yngre gärningsmän men vilka de är vet vi inte än. Det kan vara så att det inte handlar om vinstintresse utan om busstreck som kostar enskilda mycket pengar, säger han.

Läs också Prostituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar Nyfiken fönstertittare fick betala dyrt för gluttandet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.