HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bordell avslöjades i hyreshus

Linköping Ett lugnt område med många barnfamiljer och äldre. Så beskrivs kvarteret i Linköping där polisen kunde avslöja en lägenhetsbordell, som drivit sexhandel i ett år.

– Det är inget jag har sett eller märkt av. Vi är sex-sju barnfamiljer vid den här gården och det är ett lugnt och tryggt område, säger Joel Nero, hyresgäst i kvarteret.

Strax norr om Ekholmen centrum i Linköping ligger ett större bostadsområde med tegelgula hyreshus. I slutet av förra året kunde polisen avslöja en omfattande bordellverksamhet som pågått från en av lägenheterna.

Läs ocksåSexhandeln flyttar till hyreshus

– Jag fattar det inte, jag tycker det känns fruktansvärt, säger Sofia Törnell, som jobbar för hemtjänsten i kvarteret.

I december förra året slog polisen till och grep hyresgästen. Mannen i 60-årsåldern berättar att han dejtat en kvinna som han sedan erbjudit att bo i lägenheten. Men hans version är att hon inte har sålt sex, bara arbetat som sällskapsdam och erbjudit kunder terapi. Polisens utredning visar på något annat.

– Jag anser att det är klarlagt att det har sålts sex. Det styrks av kvinnans egen berättelse och förhör med olika sexköpare. Polisen har även gjort provköp, låtsats vara intresserade att köpa sex men vänt vid dörren, förklarar Kajsa Malmström, åklagare i Linköping.

Läs ocksåSexköparen ofta en yngre man

Enligt polisen beräknas bordellen i Ekholmen ha omsatt omkring 200 000 kronor mellan november 2018–december 2019.

– Min uppfattning är att den här kvinnan har varit utnyttjad av någon och inte sett någon annan möjlighet än att sälja sig, säger Kajsa Malmström

Av kunderna har tolv män hemmahörande i Östergötland identifierats och dömts för sexköp, varav alla utom en erkänt gärningarna.

Läs ocksåHyresvärd: Vi ska vara mer vaksamma

Hyresgästen har förnekat brott, men dömdes av tingsrätten till fyra månaders fängelse för koppleri och riskerar även att förlora sitt hyreskontrakt.

Enligt polisen ska mannen ska ha skaffat kondomer, kläder och sexleksaker, ha skjutsat kunder och kvinnan till olika adresser, hjälpt henne att utforma annonser och hjälpt henne att ta betalt genom att upplåta sina bankkonton.

– Jag påstår inte att han haft någon ekonomisk vinning av det här och jag påstår inte att han förmått kvinnan att prostituera sig. Men han har främjat för den här verksamheten och därmed gjort sig skyldig till koppleri, säger Kajsa Malmström.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om att polisen lagfört allt fler sexköpare i Östergötland och att sexhandeln flyttat till vanliga hyreslägenheter när hotell och vandrarhem blivit mer vaksamma. Bordellen i Linköping kunde polisen avslöja efter tips och en längre tids spaning.

– Det är angeläget att man håller lite koll och är vaksam om det är konstigt spring i trapphuset där man bor, säger Kajsa Malmström

Hyresgästen har överklagat tingsrättens dom till hovrätten, men mannens advokat vill inte ge några kommentarer. Inte heller hyresvärden Riksbyggen vill uttala sig om fallet.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.