Annons

Sexköparen ofta en yngre man

Östergötland Yngre män ofta med både jobb och familj. Det visar listan över de sexköpare som gripits i Östergötland det senaste året. Samtidigt riktas kritik mot att straffen är för låga.

Gymnasieelev, hantverkare, läkare, författare, en före detta politiker, krögare, idrottstränare och företagsledare. Alla finns med på listan över de 35 män som gripits för sexköp i Norrköping och Linköping sedan förra året.

Merparten är hemmahörande i länet, flera har fru och barn och de flesta har inte ens fyllt 50 år. Den yngsta är endast 19 år gammal och medelåldern ligger på 39 år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Från vänster: polisen Mattias Magnestrand och Paulina Bengtsson på Novahuset.

– De är inte rädda för straffet, de är rädda för att deras fruar, arbetsgivare och vänner får reda på det här. Vi behöver jobba med attitydförändring bland unga, mot porr och att man utnyttjar straffskallan som finns och ger strängare straff, säger polisen Mattias Magnestrand.

Att köpa sex kan ge fängelse i högst ett år, men ofta stannar det vid ett bötesstraff. Av de sexköpare som gripits i länet har samtliga fått 50 dagsböter, oavsett om vissa har dömts flera gånger tidigare för samma brott. Något som möter kritik från poliser och de som jobbar mot prostitution.

Annons

Läs ocksåSexhandeln flyttar till hyreshus

– Vi vill inte att det ska vara ett bötesstraff att köpa sex. Det behöver till en kombination av skärpta straff, att man även dömer till fängelse och ger vård både till utsatta och förövare, säger Paulina Bengtsson på Novahuset i Linköping.

Men enligt åklagare behövs ändrad lagstiftning för att kunna dömma till ett strängare straff. Eller att högsta domstolen ger nya riktlinjer.

Annons

– Det här är inget unikt för sexköp. Praxis är alltid att domstolar dömer till den nedre delen av straffskalan om det inte finns försvårande omständigheter, säger Britt-Louise Viklund, kammaråklagare i Linköping.

Läs ocksåHovrätten river upp beslut: hyresgäst vräks efter sexhandel
Läs också Prostituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar Småbarnsmamman ”Emma” sålde sex i lägenheten – hävdar att sambon tvingade henne Man greps för sexköp i Familjebostäders lägenhet – hade hyrts ut via Airbnb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.