Annons

Sexhandeln flyttar till hyreshus

Östergötland Allt fler sexköpare grips i Linköping och Norrköping. Samtidigt har många hyreslägenheter börjat användas som bordeller, visar Hem & Hyras kartläggning.
Foto: Jenny Knutsson
Polisen Mattias Magnestrand spanar efter sexköpare utanför en adress i centrala Norrköping.

Eftermiddagen håller på att bli kväll och folk strosar förbi i solskenet. I en parkerad bil sitter Mattias Magnestrand och följer en man intensivt med blicken. En trappa upp i huset, ett stenkast från Norrköpings rådhus, befinner sig en tjej och på tredje våningen jobbar ytterligare två tjejer i par. Här väntar de på kvällens första sexköpare.

– Heta timmen har börjat. Det är nu männen käkat middag med familjen och ska ”bara ta en öl med polaren”. Annars pågår det dygnet runt. När männen kan köpa sex utan att frun märker. Före jobbet, på lunchen eller på kvällen, säger Mattias Magnestrand, expert på prostitution vid polisen i Norrköping.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Sexköp var tidigare ett sällsynt brott i både Linköping och Norrköping, i alla fall i statistiken. Men för cirka tre år sedan började polisen att jobba mer aktivt mot sexhandeln i de två städerna. Från fyra anmälda sexköp 2014 till 59 stycken förra året. Utanför storstäderna ligger Östergötland ofta högt upp på listan med flest sexannonser i landet.

– Det är inte tjejerna som är problemet, det är sexköparna. Det här sker varje dag, året runt. Enligt tjejernas uppgifter så drar de in cirka 100 000 kronor i oskattade pengar i sexköp varje dygn i Linköping och Norrköping, säger Mattias Magnestrand.

Läs ocksåSexköparen ofta en yngre man

Ofta handlar det om tjejer som är utsatta för fattigdom, människohandel eller befinner sig i ett självskadebeteende.

Annons

– Det finns de som blivit hitlurade för att jobba på en restaurang, men blir tvingade in i en lägenhet för att sälja sex. Det finns svenska tjejer som kommer från en jättetrygg familj, men gör det för ångestlindring. Jag möter inte den lyckliga horan, de flesta vi möter har blivit utsatta för övergrepp, säger Paulina Bengtsson, sakkunnig på Novahuset i Linköping, som stöttar personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp.

Läs ocksåHovrätten river upp beslut: hyresgäst vräks efter sexhandel

Tidigare var hotellen de vanligaste brottsplatserna, men sedan polisen byggt upp ett samarbete med hotellpersonal har sexhandeln även flyttat till vanliga bostäder och hyreshus. Det senaste året greps ungefär hälften av alla sexköpare i Norrköping vid vanliga hyreslägenheter.

Enligt polisen behöver hyresvärdarna vara mer vaksamma.

– Får en hyresvärd reda på att det bedrivs prostitution ifrån en lägenhet och inte ingriper så gör man sig medskyldig till koppleri, säger Mattias Magnestrand.

Annons
Mattias Magnestrand är expert på prostitution vid polisen i Norrköping.

På en lägenhetsadress i stadsdelen Marielund har polisen återkommande tagit flera sexköpare. Men hyresvärden Hembla, som informerats om brotten, vill inte svara på våra frågor om fallen.

Även grannar kan göra en insats om det sker sexköp i bostadområdet.

– Att man har lite kurage, att man ringer polisen och pratar med hyresvärden. Är det mycket spring kvällstid med olika män, som sms:ar och går runt i små cirklar. Ofta är narkotikaförsäljning och det här väldigt likt. Men här är det ofta helt vanliga män i schysta kläder, säger han.

Läs också Prostituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar Småbarnsmamman ”Emma” sålde sex i lägenheten – hävdar att sambon tvingade henne Man greps för sexköp i Familjebostäders lägenhet – hade hyrts ut via Airbnb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.