Annons

Hyresvärd: Vi ska vara mer vaksamma

Norrköping Hyresbostäder tänker vara mer vaksamma efter rapporteringen om ökade sexköp i lägenheter i Norrköping. En hyresgäst som avslöjas riskerar att bli av med kontraktet.
Foto: Jakob Kindesjö

De senaste tre åren har polisen gripit allt fler sexköpare i Norrköping och Linköping. Samtidigt har sexhandeln börjat flytta från hotell till flerfamiljshus. I Norrköping skedde hälften av alla sexköp förra året i vanliga hyreslägenheter, visar Hem & Hyras kartläggning.

Enligt polisen behöver hyresvärdarna bli mer uppmärksamma på vad som sker i deras fastigheter. Ett råd som kommunägda bostadsbolaget Hyresbostäder uppger att de tänker följa.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

— Det här är en utveckling som vi inte har märkt av hos oss, men det är något som vi behöver vara mer vaksam på framöver, helt klart, säger Torbjörn Lennström, bokonsulent på Hyresbostäder.

Annons

Enligt Hyresbostäder, som är Norrköpings största hyresvärd med cirka 9 000 lägenheter, har de hittills i år fått in en–två anmälningar om misstänkt sexhandel i deras fastigheter.

— Det har varit lite diffusa tips om att det varit mycket spring till en lägenhet och att det kan ha rört sig om sexhandel eller försäljning av droger, säger Torbjörn Lennström.

Läs ocksåSexhandeln flyttar till hyreshus

Hyresvärden försöker utreda de tips som kommer in och i vissa fall överlämnas de till polisen. Att bedriva sexhandel från en hyreslägenhet är skäl för att bli av med kontraktet, berättar Torbjörn Lennström.

Annons

— Det här är något vi ser allvarligt på. Om man ser något misstänkt så kan man höra av sig till polisen eller till oss. Men vi vill gärna få reda på det, säger han.

Läs också Sexköparen ofta en yngre man Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.