Annons

Bostadsstiftelser får svidande kritik

Nyheter ​Bostäder som förmedlas till fel personer, styrelser som inte tar sitt ansvar, revisorer som inte reagerar. Efter Hem & Hyras avslöjanden har länsstyrelsen i Stockholm granskat 41 bostadsstiftelser. Fjorton av dem har så allvarliga brister att länsstyrelsen kommer att ingripa. 

​– Att så pass många stiftelser inte uppfyller sina ändamål är upprörande och något vi måste sätta stopp för, säger länsassessor Mikael Wiman.
I höstas skrev Hem & Hyra om de bostadsstiftelser som har bildats för att fattiga ska kunna få bostäder. Många av dem hade frångått sitt ändamål och hade inga krav på låga inkomster för nya hyresgäster. Två av dem, Stiftelsen Carl och Emmy Settervalls minne och Systrarnas Elfvings stiftelse, får nu skarp kritik.  

Annons
Länsstyrelsen i Stockholms län specialgranskat 41 stiftelser i Stockholms, Uppsala, Västmanland och Söder-manlands län som ska hyra ut bostäder till särskilda grupper. Förutom till ekonomiskt svaga personer kan det vara bostäder för studenter, ensamstående mödrar eller skomakaränkor, till exempel.
Ett sådant ändamål är grundläggande för en stiftelse och får inte ändras utan omfattande prövning. Ändå fann länsstyrelsen att fjorton av de 41 stiftelserna har gett hyreskontrakt till andra grupper än tänkt, eller inte kontrollerar att de går till rätt typ av hyresgäst.
– I ett fall har till exempel gruppen av möjliga hyresgäster inskränkts till att enbart omfatta anställda och förtroen-devalda hos förvaltaren, säger Mikael Wiman.
 
De stiftelser som får kritik ska granskas vidare. I yttersta fall det leda till att styrelsen avsätts. För trots att styrelsen är ytterst ansvarig för att uppfylla stiftelsens ändamål, är det vanligt att den inte bryr sig tillräckligt om det.
– Den viktigaste uppgiften är att se till att förmedlingen går rätt till. Ändå har styrelserna i 25 av stiftelserna delegerat den uppgiften. Man tar inte ansvar och det ökar risken för godtycke.
Trots mängden av formella fel och brister har stiftelsernas revisorer inte anmärkt på något.
– Det tyder på att de inte har gjort sina jobb, säger Mikael Wiman.
 
Fotnot: De stiftelser som länsstyrelsen kommer att granska vidare är: KFUM:s studenthem i Alvik, Carl och Emmy Setterwalls minne, Maria Lindgrens sömmerskehem, Katarinastiftelsen, Systrarna Elfvings stiftelse, Laura och Rosa Fitinghoffs diktarhem, Doktorinnan Maria Lindgrens stiftelse, Hultenheim-Wernstedtska stiftelsen, Märta Anderssons bostadsfond, Syrengårdsfonden, Waldenströmska studenthemmet, Västmanlands-Dala nations studentbostäder, Norrbyska studenthemmet och Malmgrenska stiftelsen.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Ny stiftelse ska stötta unga i Göteborgs utsatta områden Rika flyttar in i hus för fattiga Höjningar tvingade Siv att flytta Bostäder för fattiga går fortfarande till rika Ordnade billig semester i stället för bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.