HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Byggboom i Almedalen

Nyheter På söndag börjar Almedalsveckan i Visby. För andra året i rad är bostadsbyggande en av de största frågorna.
Foto: Malin Ericsson.
Almedalsveckan 2014. Redan då seglade bostadsbyggandet upp på en fjärdeplats i antalet programpunkter.

Över 35 000 personer väntas komma till Sveriges största politiska tummelplats, Almedalsveckan i Visby. Många organisationer, företag och partier kommer att slåss om uppmärksamheten. Cirka 3 300 seminarier, debatter, mötesplatser och andra evenemang är planerade.

I år har 189 av evenemangen byggande som huvudtema. Det gör att ämnet hamnar på en fjärde plats (se faktaruta), precis som i fjol. Innan dess fanns byggande inte ens med på tio-i-topp-listan.

Läs ocksåSovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Att bostadsfrågan är het visar sig också genom att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) är flitigast anlitad av alla ministrar och partiledare. Han är inbokad att delta i 35 olika evenemang.

– Bostadsbyggande har definitivt hamnat högt upp på dagordningen. I och med bristen på bostäder är det nu ett problem som alla talar om och det berör många. Det är också en komplex fråga som kan diskuteras från många olika håll, säger statsvetare Tommy Möller vid Stockholms Universitet.

Även andra bostadsfrågor än byggande finns med på programmet. Hem & Hyras genomgång visar att drygt 20 seminarier kommer att handla om hur bostadssociala frågor, hyresnivåer, uthyrningskrav och samhällets ansvar för exempelvis äldres boende.

Läs ocksåNoll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"Vaxholm Kerstin Modig

Ytterligare cirka 15 seminarier ägnas åt renoveringsbehov, trygghet och social utveckling i befintliga bostadsområden.

Hyresgästföreningen finns på plats för att påverka, bygga relationer och kompetensutveckla personal. I föreningens tält ska besökare kunna fika och prata bostäder och på tisdagen ordnar Hyresgästföreningen flera samtal och debatter om hyressättning, renoveringar och byggande. Region Aros Gävle gör en särskild satsning.

Men trots att bostadsfrågor tycks heta i Almedalen syns inte samma utveckling bland folk i allmänhet. Opinionsföretaget Novus, som regelbundet mäter vilka politiska frågor väljarna tycker är viktigast, kom i går med en ny rapport. Där hamnar bostäder på nionde plats och intresset har sjunkit de senaste åren.

Läs ocksåNu kan Yasmine pusta ut – Högsta domstolen prövar inte hyresvärdens stämning

Statsvetare Tommy Möller tror att en stor grupp inte känner att bostadsfrågan berör dem.

– Har man sitt eget boende ordnat kan man tycka att andra frågor är viktigare just nu. Men för politiker är det definitivt en stor samhällsfråga att ta tag i.

Fakta: Almedalen 2015

De tio vanligaste ämnena för evenemangen undet Almedalsveckan:

Ämnesområde Antal evenemang
1 Vård/omsorg 313
2 Ekonomi 198
3 Hållbarhet 193
4 Byggande 189
5 Media/journalistik 178
6 Näringsliv 178
7 Sysselsättning/arbete 178
8 Utbildning  173
9 Barn och ungdom 168
10 Mänskliga rättigheter 160

Källa: Almedalsveckan.info.

Läs också Regeringen kartlägger hotellägenheter: ”otroligt välkommet första steg” Maria tog striden mot hotellhusvärden – slipper vräkas efter hovrättsbeslut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.