HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Byggbranschen vill se Weiss som bostadsminister

Nyheter En flitig S-märkt debattör är fastighetsbranschens favorit till ny bostadsminister. Själv skrattar han mest åt ”utnämningen”.

Tidningen Fastighetsvärlden har låtit göra en undersökning bland 48 höjdare inom fastighetsbranschen om vilket betyg de vill ge bostadsministern, finansministern, statsministern och Riksbanken. De flesta av de tillfrågade är vd:ar eller ordförande för privata bostadsbolag eller representerar byggbolag. Men även direktörer från större allmännyttor har tillfrågats. Sämst betyg får bostadsminister Mehmet Kaplan (MP), med medelbetyget 1,8 på en femgradig skala.

Fastighetsvärlden har också passat på att fråga vem de skulle se som den kritiserade ministerns efterträdare. Favorit är Lennart Weiss, kommersiell direktör vid fastighetsbolaget Veidekke, och gift med Annika Billström, regionchef för Hyresgästföreningen i Stockholm och tidigare socialdemokratiskt finansborgaråd i Stockholm. Lennart Weiss har tidigare bland annat jobbat på civildepartementet under i slutet av 80-talet och början på 90-talet samt på bostadsrättsorganisationen HSB.

Läs ocksåNoll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"Vaxholm Kerstin Modig

Själv skattar han mest åt ”utnämningen”.

– Det är förstås kul att branschen uppskattar det man gör och inte minst är det roligt för alla oss på Veidekke eftersom vi har bestämt oss för att vara mer aktiva i opinionsarbetet, säger Lennart Weiss till Fastighetsvärlden och skrattar.

En tröst för Mehmet Kaplan kan vara att samtliga 48 betygsättare svarar ”nej” på ”har bostadsfrågan den prioritet inom regeringen som krävs för att få fart på bostadsfrågan”.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

Ingen av de andra som betygsätts i undersökningen får särskilt höga betyg på den femgradiga skalan. Statsminister Stefan Löfven får 2,1, finansminister Magdalena Andersson 2,3 och Riksbanken 2,8.

Läs också Regeringen kartlägger hotellägenheter: ”otroligt välkommet första steg” Lagändring på gång: Kriminella hyresgäster ska lättare kunna vräkas Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.