HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Chockhöjning av hyror i norrländska städer

Östersund I Umeå och Östersund skulle hyrorna höjas mycket kraftigt om regeringens utredning om marknadshyror går igenom. Det visar en undersökning från Hyresgästföreningen.
Fyra norrländska städer finns med bland de 30 städer i Sverige som Hyresgästföreningen tittat närmare på. Skulle förslagen i regeringens utredning om marknadshyror gå igenom tror föreningen att det kan leda till mycket kraftiga höjningar.
 
På Frösön i Östersund kan hyresgästerna vänta sig hyreshöjningar på 31 procent. Detta på grund av att området är mycket attraktivt och efterfrågan på lägenheter stort. I centrala Umeå kan höjningarna bli uppemot 27 procent.
 
I Luleå skulle hyrorna i centrum höjas med 16 procent, men i Sundsvall endast med tre.
 
Arne Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen i Östersund, är mycket oroad över framtiden.
 
–Jag vet inte vad jag ska säga. Det är bedrövligt. Det är kapitalismen i ett nötskal, de som tjänar mycket ska tjäna ännu mer och vi ska inte ens ha råd att bo. Det enda man kan hoppas på är att den här mandatperioden går snabbt, säger Arne Johansson, Östersund.
 
Siffrorna i utredningen har tagits fram genom att jämföra boendekostnaderna, inklusive lån, i nyinköpta bostadsrätter med dagens hyror.

Läs också Hyreshöjning 2022: Så mycket vill värdarna höja din hyra Nybygget kostar halva lönen – på håret att Antonias familj har råd Hyran i nybyggen stiger – men helt fri hyressättning planeras Rikshems hyror klara i Uppsala Krav på höjda hyror i region Aros-Gävle

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.