Annons

Dåligt skick inte skäl att strunta i hyran

Nyheter Hyresgästen ansåg att lägenheten var mögelangripen och i allmänt dåligt skick. Så han lät bli att betala hyran. Nu blir han av med sitt kontrakt.​
För lägenheten med två rum och köken i västra Sverige var hyran 4 200 kronor i månaden. Alldeles för mycket ansåg hyresgästen som var missnöjd med fastighetens skick. Framför allt anmärkte han på att fastigheten var angripen av mögel, såväl i tvättstugan som i lägenheten. Hyresgästen ansåg att huset inte var beboligt och att fyra av fem hyresgäster blivit sjuka på grund av att ventilationen inte fungerat och svåra mögelskador. Han anmärkte även på att eldningspannan vid ett tillfälle slutade att fungera, med följd att det blev kallt i huset och att brandvarnare saknats. Därför lät han bli att betala hyran mellan mars och november 2008.
 
Värden ansåg å sin sida att anledningen till att fyra av fem hyresgäster blivit sjuka berodde på att de inte hållit ventilerna i lägenheterna öppna. Brandvarnare har satts upp och hyresgästerna har kompenserats för tiden då eldningspannan var trasig och det var kallt i huset.
Hyresnämnden besiktade lägenheten och kunde inte finna några allvarliga brister. I vart fall var de inte så allvarliga att det funnits skäl att hålla inne med hyran i flera månader. Därför beslöt nämnden att hyresgästen genast skulle flytta. Han överklagade till hovrätten, som nu fastställt hyresnämndens beslut.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Värden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flytta Möglet har tagit greppet om deras hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.