Annons

Hade kråka som husdjur – får bo kvar

Malmö Mannen som hade en kråka i sin lägenhet får bo kvar. Hyresnämnden underkänner hyresvärden Heimstadens skäl för uppsägning.

Det var i början av året som Heimstaden sade upp en hyresgäst på Kirseberg (läs mer här). I höstas hade mannens kamphund bitit ihjäl en grannhund och hyresvärden menade dessutom att mannen gjort sig skyldig till vanvård av sin lägenhet då han under flera år haft en kråka som husdjur och att han stört sina grannar genom att vid flera tillfällen spela hög musik. Men som Hem & Hyra tidigare berättat ville mannen inte flytta.

Nu har hyresnämnden tagit ställning i frågan. Mannen, som företrätts av Hyresgästföreningen, får bo kvar. Nämnden underkänner värdens skäl för uppsägning.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Händelsen med hunden menar nämnden är allvarlig men inte ett tillräckligt skäl för att förlora hyreskontraktet. Efter händelsen har mannen lämnat bort hunden.

Annons

Inte heller den höga musiken är ett tillräckligt skäl. De åberopade incidenterna ligger för långt tillbaka i tiden.

Slutligen finner nämnden inte att Heimstaden kunnat visa att lägenheten tidigare varit vanvårdad i en sådan utsträckning att det skulle vara skäl för uppsägning. Hyresgästen själv bekräftar att han haft en kråka i lägenheten i flera år men säger att han nu har avlivat den. Skulle det finnas skador i lägenheten så ska dessa regleras när han flyttar ut, menar hyresgästen. Och vid hyresnämndens besiktning i lägenheten fanns inga spår på vanvård. Då räcker inte Heimstadens vittnesuppgifter om att lägenheten tidigare varit nedsmutsad av fågelspillning och hackmärken. 

Annons
Läs ocksåÖppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd
Läs också Har du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämnden Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende" Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.