HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

De fann trygghet i ny bostad

Söderköping Söderköping har nu fått sitt första trygghetsboende. Gunnel och Åke Karlsson flyttade in i en av de sju nya lägenheterna hos Ramunderstaden.
Foto: Jakob Kindesjö
Gunnel och Åke Karlsson har bosatt sig i Söderköpings första trygghetsboende.

De nya bostäderna ligger i en flygelbyggnad intill äldreboendet Blå porten mitt i centrala Söderköping. Huset användes tidigare som korttidsboende av kommunen, men när avtalet sades upp beslutade Ramunderstaden att bygga om lokalerna till trygghetsbostäder. Strax före årsskiftet blev de sju hyreslägenheterna klara för inflyttning. För att få en av bostäderna krävs att man har fyllt 70 år och är folkbokförd i kommunen.

– Tryggheten består i närhet till personal, sjuksköterska eller hemtjänst och att det finns närhet till en gemensamhetslokal. Till skillnad mot en vanlig hyreslägenhet ska du enkelt kunna komma i kontakt med andra och få en social samvaro, förklarar Carl-Magnus Miettinen, projektingenjör på Ramunderstaden.

Läs ocksåRenoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

I en av tvårumslägenheterna flyttade Åke och Gunnel Karlsson in, efter att tidigare ha bott i en vanlig hyreslägenhet hos Ramunderstaden.

– Vi trivs väldigt bra här. Det är lite ovant med en öppen planlösning i köket. Det ska väl vara så när det är modernt, men det stoppar inte matoset, säger Åke Karlsson, som fyller 92 år till våren.

– Det är bra att det finns aktiviteter på nära avstånd. Det behövs nog fler såna här bostäder, jag vet flera bekanta till mig som vill flytta hit och som har ställt sig i kö. Men det är lite dyrt, 8 000 kronor i månaden betalar vi för 67 kvadrat, säger Gunnel Karlsson.

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

De sju lägenheterna blev snabbt uthyrda och Ramunderstaden planerar nu att skapa ytterligare tre lägenheter i området med liknande koncept.

– Det är något som vi kommer att göra på lite sikt. Två av de här lägenheterna är i dag redan uthyrda, så renoveringen kommer ske varefter de blir lediga, säger Carl-Magnus Miettinen.

Läs också Nybygget som blev ett fuskbygge Byggstart för nya hyreshus i Söderköping En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.